Cikk megosztása
Megállíthatatlanul közeleg a sütőtökös sörök szezonja, és ha az édes, fűszeres sörök mellé szeretnél valami igazán jóvágású desszertet, ez a palacsinta épp erre lett kitalálva!
A sütőtököt minden formájában imádjuk, legyen szó a krémlevesről, a rizottót is megfinomítja, fűszeresen megsütve pedig köretnek is brutális! Sokan édességekhez is használják, a legismertebb talán muffinban, de ebben a palacsintában is jól szuperál! Főleg, hogy van itt még fahéj, párolt alma és egy kis csoki is!
Ez kiadós desszert, egy embernek 3 palacsinta tökre elég, ez a recept 18 darab elkészítésével számol, szóval hívjatok át hozzá pár embert! 🙂
Hozzávalók:
A palacsintához:
- 5 dl tej
- 2 evőkanál vaj
- 2 tojás
- 1 dl sütőtök püré (kevés vízben főzd meg alaposan a sütőtököt, öntsd le róla a vizet és villával pörésítsd)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg liszt
- fél teáskanál sütőpor, ugyanennyi só
- 1 teáskanél őrölt fahéj
- csipet őrölt gyömbér és szerecsendió
A töltelékhez:
- 1 evőkanál vaj
- 1 szem alma meghámozva és felkockázva
- 5 dkg barna cukor
- 1 dl sütőtökös ale (ha mindenképp kipróbálnád, de nincs sütőtökös söröd, használj édes, a lehető legkevésbé komlós, testes belga ale-t)
- csipet őrölt fahéj
- pár kocka csoki (fehér vagy étcsoki, ízlés szerint)
A dolog úgy áll, hogy előbb a palacsintát érdemes összerántani. Ehhez fel kell melegíteni a tejet és a vajat egy edényben, alacsony lángon, közben egy másik edényben keverd össze a tojásokat, a vaníliás cukrot és a sütőtök pürét! Ehhez mehet a meleg, vajas tej.
Megint csak külön tálban keverd össze a lisztet a fűszerekkel és a sütőporral, majd mehet bele az egészbe a tojásos-vajas cucc is. Keverd simára, és süsd meg, mint a normál palacsintát – nem para, ha az eredmény a hagyományosnál kissé vastagabb lesz!
Ez után jöhet a töltelék. Ehhez egy serpenyőben olvasztott vajon kell megpirítani a kockákra vágott almát, mehet hozzá a barna cukor, a sör és a fahéj is,
Amikor az összes palacsinta elkészült, jöhet a töltelék! Egy kis serpenyőben pirítsd meg az almát a vajjal, a barna cukorral és a sörrel meg a fahéjjal. Akkor a tuti, ha már mártássá sűrűsödött.
Aztán a töltelék mehet a palacsintákba, a mikróban felolvaszott csokiból pedig csepegtess az egész tetejére!
A fogás kalóriatartalmáról pedig inkább ne is beszéljünk!
(Via)