Cikk megosztása
Kétszáz év után ismét sört főznek majd a Grimbergeni Apátságban, ahonnan a jövőben rendszeresen jönnek majd az apátság könyvtárában fellelt receptek alapján, modern technológiával készülő egyszeri főzetek is!
A 2021. május 27. sorsfordító nap a belga sörkultúra történetében: a Grimbergeni Apátság újra belevág a sörfőzésbe – derült ki a márka online sajtótájékoztatóján.
A Grimbergeni Apátságban nem készült sör, mióta a főzdét a francia forradalom idején megsemmisítették. 1958-ban aztán a Brouwerij Maes felvette a kapcsolatot az apátság szerzeteseivel, hogy Grimbergen márkanév alatt forgalmaznának sört. A következő 50 évben a Grimbergen Dubbel és a Tripel gyártása a csoport különböző belga sörfőzdéiben történt, míg 2007-ben végül a Brouwerij van Alkenbe költöztek.
A sörfőzdének aztán többször is változott a tulajdonosa, 2008-ban végül a márka Carlsberghez és a Heinekenhez került, így több európai országban is főznek Grimbergen söröket.
A most átadott sörfőzde a Grimbergeni Apátság és a Carlsberg szoros együttműködésében épült. A főzde helyszíni bárral és étteremmel is rendelkezik, a közeljövőben pedig élményközpontot is nyitnak.
A bemutató eseményen hangsúlyozták, az új sörfőzdében innovatívan állnak majd hozzá az elmúlt 900 év tradícióihoz. Cees ‘t Hart, a Carlsberg Group vezérigazgatója szerint a márka az apátságban történő sörfőzés újjáélesztésével visszatér a gyökereihez. Elmondta: a sörfőzde és a Carlsberg Group közötti együttműködés hatalmas lépést jelent majd a Grimbergen széleskörű terjeszkedésében.
Az apátsági közösség számára fontos, hogy egyensúlyt teremtsenek a napi atyai teendők és a sörfőzési munkálatok között. Egy átlagos nap reggeli hétkor kezdődik, reggel ima következik, majd a csendes étkezések, napközben a kertészkedés, valamint az esti éneklés teszi ki a szerzetesek idejét. Vasárnap este pedig mindannyian Grimbergen sörrel ünnepelnek.
Karel Stautemas atya – aki jelenleg is sörfőzői tanulmányait folytatja – személyesen vesz részt a sörfőzési munkálatokban. Az online eseményen elmondta, hogy számára a sörfőzdéből kikerülő termékek íze épp olyan fontos, mint az, ahogyan készültek. Marc Antoine Sochon, a 28 éves sörfőző mester ugyancsak együttműködik az apátsággal, szakértői véleménnyel és ötletekkel ellátva Karel atyát. Elmondásuk szerint nem mindig értenek egyet, a közös munka eredménye mégis figyelemre méltó: egy különleges ízvilágú sör, történelmi háttérrel, amely bármelyik sörkedvelőből elismerést vált ki. Antoine szülei garázsában kezdett el foglalkozni a sörfőzéssel, hatalmas lehetőséget lát az apátsági főzdében. Kiemelte: „az apátság az a hely, ahol a varázslat történik, az új ízeket pedig a figyelemre méltó múlt inspirálja.”
A sörfőzés újra indításával egy időben jelentették be, hogy három új főzet is forgalomba kerül: a Grimbergen Magnum Opus Brut, a Grimbergen Ignis Quadruple és a Grimbergen Astrum Pale Ale.
A Magnum Opus Brut neve latinul műalkotást jelent. A limitált sör búza- és árpamaláta felhasználásával készül, és első pillantásra pezsgőre emlékeztet, így különleges alkalmakhoz tökéletes választás. Barackos, pikáns narancsos, vaníliás ízvilágot ad. Osztrigához, rákokhoz, sajtok mellé ajánlják fogyasztani.
Az Ignis Quadruple alapanyagaként egyebek mellett a karamell maláta szolgál. Rubinvörös színű, illatában asztalt gyümölcsökre, leginkább fügére, mazsolára emlékeztető illatú sör, amely nagyszerűen egyensúlyoz az édes és a keserű között. Raguk, füstölt halételek mellé nagyszerű választás!
Az Astrum Pale Ale nevének jelentése (csillag) a Grimbergen Mira nevű csillagvizsgálójához vezethető vissza, ahol az atyák kémlelték a csillagokat. A sör egzotikus, és trópusi gyümölcsök jegyeit hordozza, mint a papaya és a maracuja. Ízét határozott keserűség jellemzi, miközben jelentős mennyiségű koriander is található benne. Barbecue fogások szuper kísérője lehet!
A cikk a Premium Beer és a Beerporn.hu együttműködésének keretében jött létre.