Újra lüktet az élet Fehérvár kibelezett sörfőzdéjében

Írta: Knap Gábor

2018-11-26 | 06:01 Magazin

Nyáron kezdte meg a működését Székesfehérváron a 972 Brewpub, amely annyira fehérvári, hogy nevében a város alapításának évét hordozza. Jelenleg négyféle sörük van, ezekről is kérdeztük Pásztori-Horváth Renátát, az egyik alapítót.

Nagyon friss főzde vagyok, nyáron nyitottatok. Mióta dolgoztok rajta a háttérben, illetve miért épp sörfőzde?

Nyár elején tudtunk belevágni az első nagy főzésekbe, addigra szereztük be az összes üzemeltetéshez szükséges engedélyünket. Ezt rengeteg háttérmunka előzte meg, az elmúlt 3 évben terveztünk, felújítottunk, építkeztünk, recepteket fejlesztettünk, brand-et építettünk. Hogy kerek legyen a történet: a Szent István Egyetem sörfőző képzésén is részt vettem, hogy a lehető leghatározottabban mozoghassunk a szakmában.

Hogy miért sörfőzde? Kábé 3 évvel ezelőtt érett meg bennünk a gondolat, hogy olyan családi vállalkozást szeretnénk megteremteni, aminek kézzelfogható eredménye van, vagyis a termelési szektor felé kezdtük vágyódni, ha nem is így fogalmazódott meg. Ebben az időben jó néhány ötletet elvetettünk, miközben párhuzamosan felerősödött az a meggyőződés, hogy a sör irányában valódi eltökéltséget érzünk.

Egyből látszik, hogy milyen fontos számotokra Székesfehérvár. Meséljetek a miértekről, kérlek, illetve mit tudni a helyi sörfőzési hagyományokról?

Igyekeztünk olyan brand-et megvalósítani, ami erősíti a helyi értékeket, és méltán képvisel minket a szülővárosunkban. Szeretnénk, ha nem csak a fővárosra koncentrálódna az emberek tekintete sör témában, hanem a vidéki települések is jelentősebb szerepet érdemelnének ki a kisüzemi sörök térhódításában.

Székesfehérvár tudtunkkal nem rejteget nagy sörfőző hagyományokat, így erről nem tudunk mit mesélni, ám az mindenképp fontos, hogy a sörfőzde létrehozásának ötletét az is erősítette bennünk, hogy a lakóhelyünktől nem messze állt szinte teljesen elhagyatottan egy a régi sörfőzde, ami a 90-es évek elején csatlakozott be az akkori „házi sör” fellendülésbe. Az üzem kb. 2004-ben leállt a termeléssel. Itt rendeztük be a 972 Brewpubot, habár ez az üzem inkább csak az ötletet erősítette bennünk, felhasználható technológiát már nem kínált fel nekünk. Szinte mindent átépítettünk, újra gondoltunk. Padlótól padlásig minden átalakításra/bővítésre került. Annyi hozománya azért lett a dolognak, hogy nagyon sokan egyből tudják helyileg hova tenni a mostani főzdét, de hangsúlyozni szoktuk, hogy csak a helyszín maradt a régi.

És mit kell tudni erről a régi üzemről? Miket csináltak ott?

A régi főzde szűretlen, világos és barna lágert készített, az akkori igényeknek megfelelően.

Igen, ma más mások az igények. Habár, ha úgy nézzük, a ti söreitek (lager, wit, bitter ale, barna láger) közül is hiányoznak olyan főzetek, amelyek a legtöbb kisüzemnél az alapszortiment részei (IPA, stb.). Ez tudatos, vagy esetleg még bővülőben van a portfólió?

Indulásnak a termékpalettánk direkt módon tartalmazza ezeket a típusú söröket. Olyan kategóriákkal szerettünk volna indulni, amiket a legtöbb esetben nagyipari gyártóktól lehet csak kóstolni. További szempont az volt, hogy olyan söröket készítsünk, amikből az emberek könnyebben meg tudnak inni néhány korsóval.

A Craft Helles Lager német típusú sör, gazdag ízvilággal, könnyedén fogyasztható kivitelben: malátás, közben pedig szépen komlózott. A Craft Witbier egy belga stílusú búzasör, édes- és keserűnaranccsal, korianderrel, ahogy azt kell. A Craft Bitter Ale egy angol klasszikus, pörkölt malátával, és sok szép komlóval. A Craft Premium Dark pedig egy cseh, szűretlen barna láger, egyszerre kávés és gyümölcsös jegyekkel. A bővítést természetesen tervezzük, jelenleg is fejlesztés alatt állnak a további receptek, ezek év vége – január felé látnak napvilágot. Fontosnak tartjuk továbbá az idénysörök elkészítését is, de ezeket a következő szezontól tervezzük készíteni.

Brutális iramban változik a piac, és nagy a verseny. Egyelőre Fejér megyében érhetőek el a söreitek. Terveztek földrajzilag is terjeszkedni, vagy helyben szeretnétek fokozatosan komoly tényezővé válni?

Vannak még olyan technológiai paraméterek, amik korlátozottá teszik számunkra a sörök terjesztését. A vártnál sajnos több időbe telik a palackozó sorunk legyártása, így annak hiányában lassabb ütemben tudjuk a söreinket kiszerelni. A jelenlegi lassabb terjeszkedésünk tudatos, szeretnénk tökéletes technológiával teríteni a söreinket, így egyelőre ezt nevezhetjük egy bevezető, megfontoltabb szakasznak is.

A söröző és a főzde együtt dolgozik, vannak nálatok rendezvények? Terveztek ilyeneket?

Igen, a főzde és a söröző együtt dolgozik, ami nagyon jó lehetőséget biztosít a sörök bemutatására. Igyekeztünk minél kellemesebb, hangulatosabb környezetet kialakítani, a visszajelzések is rendkívül pozitívak. Folyamatosan foglalkozunk a kisebb rendezvények, események lebonyolításával, üzemlátogatással egybekötött bulikkal. Ennek lehetőségét folyamatosan fenntartjuk a hidegebb évszakban is, és legtöbbször módunkban áll az egyedi igények felé is nyitottnak maradni.