Cikk megosztása
Idén is „Hopferencián” mutatták be az itthon, kereskedelmi forgalomban kapható frisskomlós söröket a KEG Sörművházban. Nincsen sok ilyen. 2020-ban összesen három készült, de mindegyik egészen más!
A friss komlós sör az a sör, amely frissen szüretelt, vagyis zöld komlóval készül. Ebből a szempontból független, hogy a frissen szedett komló mikor kerül a készülő sörbe. Tehát van az úgy, hogy keserűkomlóként használják, és aromakomlóként, vagyis hidegkomlózáskor is mehet a sörlébe. Mindkettőre van példa az idei felhozatalban.
Három friss komlós sör készült ezen az őszön Magyarországon (mármint tuti vannak házi főzetek, de ezek azok, amelyek a kereskedelemben kaphatók). Az immár hagyomány, hogy a Monyo Brewing és az Uradalmi Sörmanufaktúra közösen főzte meg a Hop harvest 2020-at. Ez a Váli Uradalomban nevelt komlókkal készül. Csakúgy, mint a Zentus és a KEG Sörművház közös produkciója, hiszen Kiss Dániel, sörfőző a komlószüret napján Válról vágtatott haza Szentesre, hogy mielőbb használhassa a frissen szedett tobozokat. A Jászapátiban, saját komlóültetvénnyel rendelkező Yeast Side Sörfőzde pedig önállóan készítette el az ő változatát.
A Monyo Brewing és az Uradalmi Sörmanufaktúra söre, a Hop Harvest 2020, stílusát tekintve egy alap amerikai IPA, méghozzá olyan malátaprofillal, amely engedte érvényesülni a belekerült összesen ötféle komlót. Keserűkomlóként Magnum és Northern Brewer ment bele, komlóágyúval pedig Cascade, Chinook és Centennial. Elsőre egyébként ebből jönnek a legszebben, és egyértelműbben a komlófajták saját aromái, így a virágos és citrusos jegyek, ahogy pedig kicsit melegszik, megjelenik a Chinook fenyős, grapefriutos, zöld karaktere is. Nagyon harmonikus sör lett, amellyel kapcsolatban a legnagyobb kérdés, hogy mennyi ideig tudja megőrizni ezt a vibráló, friss élményt. De ezt nagy valószínűséggel soha nem tudjuk majd meg, mert hamar el fog fogyni.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A Yeast Side Freshsidejába mind a nyolcféle, Jászapátiban termesztett komlóból került, méghozzá komlóforraláskor, tehát nem kimondottan a sör készítésének végén, viszont igyekeztek a komlótobozokat rendesen „szétmorzsolni”, hogy minél jobban kijöhessen a lupulin. A koncepció az előzőhöz hasonló volt abban a tekintetben, hogy könnyed alapsörben gondolkodtak, amely hagyja jól érvényesülni a friss komlót. Jól ki is jöttek a füves, száraz komlós karakterek. Ez a sör a leginkább világos egyébként a sorban, elsőre fülledt illattal, amely lassan tisztul. A többiekénél szikárabb stílusú, kevésbé a gyümölcsös, inkább a kesernyés vonal érvényesül benne, hosszú és nagyon kellemes lecsengéssel.
A Zentus és a KEG Sörművház közös, frisskomlós söre, a Harvestcoast, nem meglepően egy West Coast IPA, session kivitelben. Northern Brewer és Cascade komlókkal készült. A sör kveik élesztővel erjedt, és mindössze nagyjából 500 liternyi van/volt belőle. Nagyon tiszta illat jellemzi, és nehéz eldönteni, hogy az egész szájat betöltő, intenzív ízvilág mennyire szól csak a komlóról. A Northern Brewerből jönnek ezek a szuper barackos/narancsos jegyek, vagy a kveik tehet róla? A legvalószínűbb az, hogy mindkettő.
A KEG Sörművházban a készlet erejéig mindhárom sör kóstolható! Érdemes megfigyelni, mennyire különbözőek, mennyire másképp mutatják meg azt, amit a friss komló használata képes hozzáadni az italhoz. És, hogy ne csak gasztronómiai, hanem vizuális élménnyel is gazdagodjunk, ugyancsak a KEG-ben van egy fotókiállítás a 2020-as komlószüretről, amely Mudra László fényképein keresztül enged
bepillantást a kulisszák mögé.