Cikk megosztása
A cikk a BrewStudio házisörfőző iskola közreműködésével jött létre.
A 2024-es Central Europe’s Craft Beer Conference egyik legérdekesebb előadását Marek Kamiński tartotta, aki elmesélte, hogy a lengyel házisörfőzők hogyan támasztottak fel egy szebb napokat is látott lengyel sörtípust, a grodziskie-t (kiejtése: grodzsiszkie).
A világ leghosszabb ideje tartó gasztrotrendje egyértelműen a világos lágersör-mánia. Nem kell komoly kutatásokat végeznünk ahhoz, hogy határozottan kijelenthessük: ebből a kategóriából fogy messze a legtöbb a földön. Dominanciája napjainkban még a kraft sör felfutásának ellenére is megkérdőjelezhetetlen, ha a sörre gondolunk, akkor a legtöbb ember szeme előtt egy nagy habkorona takarásában aranyló láger fog megjelenni.
Ennek a trendnek az egyik hozadéka az volt, hogy szabályosan elszívta a levegőt egy-egy régió egyedi sörtípusa elől, ezért a XX. században ezek közül sokan kihaltak. Így járt a lengyel grodziskie is, pedig minden adott volt hozzá, hogy valóságos nemzeti kincsként kezeljék: 700 éves történelme van, az egyetlen igazán lengyel sörtípus, még szlogenje is van, úgy emelgetik, hogy „a Lengyel sörfőzés büszkesége”. Ennek ellenére 1994-ben bezárt az utolsó főzde, amelyik ezt a sörtípust készítette. De aztán jöttek a házi sörfőzők!
Az újhullámos sörfőzés magjait szinte minden országban a házi sörfőzők vetették el, ők fedeztek fel újra régi sörfajtákat, amiket aztán a kraft főzdék fejlesztettek tovább.
Mitől lehet lengyel a sör? – kérdezhették egymást, így juthattak el a grodziskieig.
Sokan még emlékeztek rá, hogy milyen is volt anno, de konkrét recept vagy technológiai leírás nem maradt az utókorra. Szerencsére ez nem tántorította el őket, inkább 2011-ben elindították a Grodziskie revival projektet, melynek keretében összeszedtek minden írásos emléket, amit csak lehetett. Felkutatták hajdani üzemek iratait, régi sörösüvegek aljáról bányászták ki az élesztőt és tesztfőzeteket kóstoltattak olyan sörívókkal, akik még emlékeztek a grodziskie ízére. Ekkoriban a lengyel házisörfőzők versenyén már rendszeresen szerepelt a grodziskie, később külön fesztivált is szerveztek a sörnek, hamarosan pedig a nemzetközi porondra is felkéredzkedett. Sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy bő tíz év alatt eljutottak oda, hogy az egyik legfontosabb szakmai versenyen, a 2022-es CBC konferencián egy brazil főzde grodziskie söre nyerte el legjobb sörnek járó díjat.
Ezen a ponton sok olvasóban buzoghat már a kérdés, hogy milyen is ez a sör. Több olyan tulajdonsága is van, amely külön-külön is meghatározó lenne egy sörnél, de a grodziskie esetében mindegyik visszafogottan jelentkezik, ezért egyiket sem lehet rásütni, mint annak legfőbb jellemzőjét.
A grodziskie megjelenésében tiszta, szalmasárga. A klasszikus belga sörökhöz hasonlóan ez is palackerjesztésű, feltűnően nagy a karbonizációja, ráadásul még rengeteg búzamaláta is van benne. Ezekből a tulajdonságaiból egyenesen következik, hogy a grodziskie esetében a magas, vakítóan fehér, masszív hab is elvárás. Aromájában feltűnő a nagyon elegáns, finom füstösség. Sokan ilyenkor a híres bambergi füstölt sörök erősen szalonnás illataira asszociálhatnak, amitől a grodziskie is egy igen megosztó ital lehetne. Azonban füst itt udvariasan, szinte észrevehetetlenül, a háttérben jelenik meg, nem olyan harsogóan és bátran, mint a német kollégájánál. Nem is bükkfán füstölik ehhez a malátát, hanem (véletlenül vagy szándékosan, ki tudja már), de a visszafogottabb tölgyet választották a lengyel ősök. A füstösség intenzitásával nagyjából egyenlő mértékben jelennek meg a lengyel komlók gyógynövényes, virágos karakterei, melyet közepes komlókeserűség kísér. A kortyérzet tiszta, ropogós és frissítő. A grodziskie alkoholtartalma alacsony (3,5% körüli), íze és aromái egyediek, még érdekes és hazafias története van, így minden adott hozzá, hogy az alfa generációtól a boomerekig mindenki kedvenc sörévé válhasson.
Magyarországon a legkönnyebben grodziskiehez jutni talán a Kispolszki lengyel sörözőben lehet Budapesten, a Bercsényi utcában. A konferenciára is ők biztosították a kóstolót, köszi érte!