fbpx

Térnyerőben a mocktailok és alkoholmentes “párlatok”

Írta: Rutkai Vera

2021-09-02 | 06:19 Magazin

Az utóbbi pár évben hatalmas változás tapasztalható az alkoholos italok fogyasztási szokásaiban. Ettől a váltástól lényegesen megemelkedett az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes termékek piaca, innovatív fejlesztésekre sarkallva a gyártókat. Utóbbi folyamatnak köszönhető a most már hazánkban is elérhető alkoholmentes „gin” megszületése, mely az úgynevezett mocktailok egyik fő alkotóeleme.

A nemzetközi IWSR italpiac elemző cég felmérései 2024-re 31%-kal nő az alacsony alkoholtartalmú, de elsősorban az alkoholmentes italok forgalma. Ilyen trendek mellett a cégek kénytelenek izgalmas kategóriainnovációkkal előrukkolni. Egyik ilyen térhódítási terep a mocktailok és alkoholmentes „párlatok” világa, mely az éjszakai életben aktív fiatal fogyasztóközönség számára – a kimutatások szerint – egyre népszerűbb.

De mi is az a mocktail?

Lényegében alkoholmentes italok keveréke, legfőképpen jeges ital formájában. Összetevői között szerepelhetnek friss gyümölcslevek, szirupok, tejszín, gyógynövények, teák, fűszerek. A legenda a legelső mocktailok megjelenését Shirley Temple nevéhez köti. Számos étteremből és hotelből hallani lehetett olyan történeteket, miszerint a Temple család vendéglátói találták fel az első mocktailokat Shirley számára, mikor megszállt náluk.

Nem kellett sokat várni arra, hogy a long drinkek mintájára készült mocktailok alkotóelemeinek választékát kibővítsék egy, a tömény szeszesitalokat helyettesítő alkoholmentes alternatívával. Mára több gyártó is kísérletezik az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes „gin” előállításával

Fotó: Freepik.com

Hogyan készül az alkoholmentes „gin”?

Az alkoholmentes szeszes italok készítői összetett, árnyalt ízeket próbálnak létrehozni növényi alapanyagok, gyógynövények, diófélék és magvak felhasználásával. Néhány vállalat a gin jellegzetes borókabogyós ízével próbálja az alkoholmentes variációt megalkotni, míg más cégek saját ízekkel kísérleteznek. Az egyik vállalat például egy speciális technológiai eljárással hideg folyadékba áztatja a kívánt íz forrását.

Az alkohol tökéletes kémiai vegyület az ízek hordozásához. Mivel az alkohol könnyen elpárolog, az italgyártók a kívánt íz és aroma kinyerését követően lepárolják a kapott keveréket, hogy eltávolítsák az alkohol nagy részét, és koncentrálják az ízeket. Más márkák más, teljesen alkoholmentes módszereket alkalmaznak. Egyik ilyen lehetőség a gőzpárlat, amely illóolajokat von ki a növényi anyagokból úgy, hogy gőzt vezet át az összetevőkön.

Hogyha kedvet kaptál a mocktailok kipróbálásához, a Town & Country összeszedett néhány szuper receptet!