Cikk megosztása
Ausztrália legnagyobb sörfőzdéje, a Yatala pillanatnyilag teljes egészében közvetlenül a termélőktől vásárolt árpából készít sört Queenslandben. Ez azt jelenti, hogy a cég 40 ezer tonna árpát vásárol majd, közvetítő nélkül a következő időszakban.
Azelőtt az árpa útja úgy nézett ki, hogy azt a gazdák eladták különböző kereskedőcégeknek, amelyek ömlesztve tárolták az alapanyagot – így a sörfőzséshez használt árpa akár több száz termelő gabonájának keveréke volt. Ez változott meg azzal, hogy az Asahi Beverage most kilépett ebből a rendszerből, lehetővé téve a sörfőzők számára, hogy közvetlenül a termelőkkel dolgozzanak az árpafajták kiválasztásában és tökéletesítésében – írja az Inside.beer.
Garry Menz, a Yatala sörfőzője elmondta, hogy a sörfőzde munkatársai immár nyomon tudják követni az árpa útját, miközben a cég közvetlenül fizet érte a termelőknek. Így figyelemmel kísérhetjük a termelés folyamatát, a hosszú távú elköteleződés pedig minden termelő számára bizalmat és pénzügyi biztonságot ad, így új technológiákba tudnak befektetni, illetve javítani a gazdálkodás fenntarthatóságát és hatékonyságát – fogalmazott.
Az új megállapodás magában foglalja egyebek mellett a vízfelhasználás nyomon követését is, ezzel segítve az Asahit fenntarthatósági céljainak elérésében. A cég a program kisebb sörgyárakra való kiterjesztését is tervezi. A Yatala Sörgyár vezérigazgatója, Stuart Tighe szerint egy ilyen megállapodás ellenállóbb gazdálkodási folyamatot hoz létre, illetve jelentős segítség azoknak a közösségeknek, amelyekben a farmerek dolgoznak, hiszen többletbevételhez jutnak, amelynek egy részét korábban a közvetítő cégek zsebelték be.
Az Ausztráliai gazdák évente több mint 2 millió tonna sörárpát állítanak elő. Az országban az árpa, termésmennyiségét tekintve a búza után a második, csaknem 4 millió hektáron termesztik Queensland középső és déli részén.