Tamáska János: a belga sörök kézművesek, csak több száz év van mögöttük

Írta: Mesterházy Ernő

2020-08-28 | 06:21 Magazin

Fotó: Thedrinksbusiness.com

Nyolc éven át szervezte Budapesten a Belga Sörfesztivált, de emellett üzemeltet belga éttermet, van egy jókora belga sörös webshopja is. Tamáska János, aki mindent tud, amit itthon a belga sörkultúráról tudni érdemes. Interjú.

A te belga sörös történeted 1997-ben indult. Hogyan ismerkedtél meg a belga sörökkel? Milyet, és hol ittál először? Mi késztetett arra, hogy megismertesd a magyarokkal is ezt a kultúrát?

A 90-es évek elején sokszor jártunk Belgiumban. Itt volt módunk megismerni, és belekóstolni a belga sörök csodálatos világába. Először nem „hétköznapi” sörként a Belle Vue Krieket kóstoltam. Teljesen új élmény volt az addig pils/lager ízhez szokott szájnak. Ezen felbuzdulva elkezdtük kóstolgatni a többi belga sört is. Egyik jobb volt, mint a másik!

Ebben az időben nyitottak Budapesten az első John Bull Pubok, és megdöbbenve tapasztaltuk, hogy mindig tele vannak. A magyar emberek előszeretettel fogyasztják a fekete-, vörös- és barna aleket. Innen jött az ötlet, hogy nyitni kellene egy belga sörözőt Budapesten.

Milyen nehézségekkel kellett megküzdened az indulásnál, egyáltalán hogyan indult el kaland, melyek voltak az első mérföldkövek?

Az elhatározást tettek követték; megtaláltuk a megfelelő üzlethelyiséget az I. kerület Bem rakparton, majd megkezdődött a tervezés, utána a kivitelezés. A belsőépítészeti terveket Marc Bormans, belga barátunk készítette, aki ez időben a INBEV-nél a Leffe Pubokat tervezte szerte a világon.

Így megnyílt Magyarország első belga sörözője. Igen ám, de a belga sörözőhöz sör is kellett. Az alap csapolt sör választékunk (az akkor INBEV tulajdonában lévő) Borsodi Sörgyártól jött Stella, Leffe, Hoegaarden formájában, azonban mi többet akartunk. Ezen a helyen (Belgian Brasserie Henri) lehetett Magyarországon először meggyes sört csapolva inni.

Az üveges és hordós söröket egy kis furgonnal kezdtük el behozni belga italnagykereskedelmi cégektől a Borsodi Sörgyár jövedéki engedélyére. Akkor még voltak határok, nem voltunk az Európai Unió tagjai, így minden határon (osztrák, német) belépéskor kauciót kellet fizetni a sörökre, amit kilépéskor vissza kellett kérni. Az első 5-7 év sörimportjához rengeteg kaland kapcsolódik… Miután a Borsodi Sörgyárnál túl „macerásnak” találták a velünk való foglakozást kénytelenek voltunk kiváltani a saját jövedéki engedélyt. Innen indul a Belgaco Kft. belga sör nagykereskedelme.

Jelenleg hogyan látod a belga sörök helyzetét Magyarországon? Bővült a termékek iránti kereslet vagy stagnál, esetleg csökkent a piac és az érdeklődés az utóbbi években?

Az elmúlt években stagnál (illetve a fizetőképes kereslet növekedésével arányosan enyhén nő) a kereslet. A magyar kisüzemi sörgyárak megjelenése nem jelentett gondot a belga sörnek, maximum csak annyiban, hogy a fizetőképes kereslet – véleményem szerint a nemzeti büszkeségnek köszönhetően – megoszlott ebben a szegmensben.

Mi változatlanul állítjuk, hogy a belga sörök (egy-két általunk képviselt gyár kivételével) kisüzemi, kézműves sörök, több száz éves hagyománnyal és tapasztalattal. Több olyan sörgyári partnerünk is van, ahol már a nyolcadik generáció vette át az irányítást.

Van kapcsolatod az itthoni craft főzdékkel? Próbáljátok segíteni egymást, vagy valamilyen szinten inkább konkurenciát jelent a magyar minőségi sörök forradalma?

A First Craft Beer-rel van kapcsolatom, dolgozunk együtt és segítjük egymást. Most például rajtam keresztül fog megnyílni nekik egy szlovák export lehetőség. A magyar craft főzdék nem jelentenek konkurenciát, mivel hiszünk benne, hogy a hagyomány, állandóság és minőség, amit a belga sörgyártás képvisel, meg tudja szólítani azt a réteget, akiknek ezek az értékek fontosak.

A hazai craft forradalom szerintem még jól is jött nekünk, hiszen segített megtanítani a sörkedvelőkkel, hogy a sör nem csak „világos, pils vagy lager és fél literes korsóból kell inni”…

Fotó: Belgasormester.hu

Valami azt súgja, vannak még céljaid a belga sörökkel kapcsolatban…

Terveim között szerepel a belga sör minél jobb megismertetése a fogyasztókkal. Ezáltal természetesen szeretném elérni, hogy minél többen fogyasszák felelősségteljesen a belga söröket. Szeretném, ha minél több helyen hozzá tudnának jutni a sörkedvelők, az általunk forgalmazott sörökhöz.

Számíthatunk esetleg újra sörfesztiválra?

Belga Sörfesztivál biztosan nem lesz, mert egy „jóakaróm” levédette a nevet, ezáltal az ő engedélye és hozzájárulása kell az ilyen nevű rendezvény megtartásához.

Szerinted milyen lépéseket kell tenni most, 2020-ban ahhoz, hogy ez a kultúra, és természetesen a sörök minél több emberhez eljussanak?

Szeretném megköszönni azoknak a partnereinknek és vásárlóinknak a kitartást és együttműködést – és belga sör fogyasztást – akik kitartottak mellettünk a nehéz tavaszi időszakban is!

2020-at a járványügyi helyzet miatt elvesztegetett évnek gondolom, de nem adjuk fel és fogunk terveket szőni 2021-re. Remélem, ezen a fórumon majd be tudunk számolni ezekről!

 

A cikk a Premium Beer és a Beerporn.hu együttműködéséből jött létre.