Cikk megosztása
Áprilisi tréfának tűnhet, de akkor nagyon megkésett: Texasban a gagyi söröket azzal próbálják jobbá tenni, hogy megsózzák őket. De tényleg gazdagabb lesz az íz egy csipet sótól?
A sós sörök mindig is jelen voltak Európában, hiszen mindenhol olyan vízből főztek sört, amilyen kéznél volt. A legismertebb, tényleg sós ízvilágú történelmi sör a német gose, amely napjainkban jókora karriert fut be, igaz leginkább gyümölcsös formában.
A Drinks Business viszont egy egészen más jellegű sósságra hívja fel a figyelmet, amikor arról ír, hogy egy új USA-beli divathullám szerint só hozzáadása az olcsó sörökhöz javíthatja azok ízét. Az ominózus módszert különösen Texasban kedvelik, ahol nem ritka, hogy a bárok már kínálják is a sót a sörök mellé.
Ennek oka, hogy a só állítólag segít kiemelni a sör gyümölcsös jegyeit és tompítani a keserűséget. Ezzel pedig javítja az olcsó sörök ízét. Wisconsinban a jéghideg sörökhöz nyomatják a sót, mivel az a mondás, hogy az fokozza a hűsítő hatást és gazdagabbá teszi az ízt. Leginkább a Miller High Life mellé megy ez a dolog.
A helyzet annyira komoly, hogy a Heineken bevezette a Birra Moretti Sale di Mare-t, abban tengeri só van, és a gyártó szerint az íz ettől teltebb és frissítőbb.
A keményvonalas sörsózók azt mondják, különösen a világos, könnyű sörök esetében lehet előnyös a sózás, míg a komplexebb ízvilágú sörök, például az IPA-k esetében ez nem javasolt.