Cikk megosztása
Annyira jól koncentrált az elmúlt években Szlovénia a lokális gasztronómiai értékekre, olyat fejlődtek az éttermek, és a termelők, hogy a Nemzetközi Gasztronómiai, Kulturális, Művészeti és Idegenforgalmi Intézet Európa Gasztronómiai Régiója címet adott 2021-re Szlovéniának.
Délnyugati szomszédunk pedig már nagyon készül arra, hogy még inkább megmutassa remek borait, ételeit, termelőit, szakácsait a világnak. Nem mintha eddig ne lett volna érdemes Szlovéniába utazni, de jövőre aztán tényleg javasolt lesz kipróbálni náluk pár finomságot (már ha lehet majd).
Taste Slovenia névvel weboldalt is indítottak, ahol bemutatják a szlovén gasztronómiát, a séfeket, vannak interjúk, egy csomó infó az alapanyagokról, és még programnaptár is van.
Az oldalon azt írják, hogy az Európa gasztonómiai régiója projekt az idegenforgalom területén is magában foglalja a gasztronómia fenntartható fejlődésének lehetőségeit, illetve nagy hangsúlyt helyez az élelmiszerek rövid ellátási láncaira is. A Szlovén Idegenforgalmi Hivatal a következő hónapokban az ország kulináris örökségére koncentrál majd, beleértve a méhészeti hagyományok bemutatását, illetve a modern szlovén konyhát is.
Szeretnék a kampányok középpontjába helyezni azokat az idegenforgalmi szolgáltatókat, amelyek mellőzik az egyszer használatos műanyagokat, a helyi termelőkkel működnek együtt, újrahasznosítják, illetve tudatosan csökkentik a hulladékot, csökkenti a szén-dioxid kibocsátását.