Sörrel főzött húsvéti báránygulyás

Írta: BeerPorn.hu

2018-04-02 | 07:14 Magazin

Fotó: Foodnetwork.com

Ha már tele vagy sonkával, rosszul leszel, ha ránézel a tojásra, itt az ideje egy kicsit csavarni a húsvéti menün, és elkészíteni egy frankó, sörös birkagulyást. Ha nem esik, akár a kertben. Elvégre tavasz van.

Van az a mondás, hogy az írek mindenbe tesznek némi szeszt. Nos, hogyha ez igaz, a lenti báránygulyás egészen könnyed fogásnak minősül a szigetországban, mert alig van benne némi stout. Ellenben a hozzávalók listája elég hosszú.

Kell hozzá:

  • kb. 1 kg bárányhús
  • 40 g liszt
  • 1 nagy vöröshagyma
  • fél fej fokhagyma
  • 1 szárzeller
  • némi sűrített paradicsom
  • 2 sárgarpéa
  • egy csésze zöldborsó
  • 3 szem krumpli
  • fél liter alaplé
  • kb. 2 dl stout
  • rozmaring, kakukkfű, babérlevél, só, bors

Ha mindez megvan, jöhet a megvalósítás:

Egy nagy fazékban vagy bográcsban pirítsd meg a belisztezett báránykockákat, majd szedd őket egy tálba. Ha ezzel megvagy, mehet még egy kis olaj az edénybe, majd bele a hagyma, a zeller és a fokhagyma. Hogyha szépen pirulgatnak, tedd hozzá a sűrített paradicsomot. Erre az egészre jöhet a hús, és az alaplével felöntve indulhat a főzés.

Kb. negyed óra múlva sózd, borsozd az egészet, és mehetnek bele a zöldfűszerek és a stout is. Amikor a hús már majdnem puha, itt az ideje a zöldségek hozzáadásának: répa, burgonya, zöldborsó. A végén pedig, tálaláskor díszítsd némi apróra vágott petrezselyemmel.

Beugratós kérdés: ugye sörözöl főzés közben?