Cikk megosztása
Ha már tele vagy sonkával, rosszul leszel, ha ránézel a tojásra, itt az ideje egy kicsit csavarni a húsvéti menün, és elkészíteni egy frankó, sörös birkagulyást. Ha nem esik, akár a kertben. Elvégre tavasz van.
Van az a mondás, hogy az írek mindenbe tesznek némi szeszt. Nos, hogyha ez igaz, a lenti báránygulyás egészen könnyed fogásnak minősül a szigetországban, mert alig van benne némi stout. Ellenben a hozzávalók listája elég hosszú.
Kell hozzá:
- kb. 1 kg bárányhús
- 40 g liszt
- 1 nagy vöröshagyma
- fél fej fokhagyma
- 1 szárzeller
- némi sűrített paradicsom
- 2 sárgarpéa
- egy csésze zöldborsó
- 3 szem krumpli
- fél liter alaplé
- kb. 2 dl stout
- rozmaring, kakukkfű, babérlevél, só, bors
Ha mindez megvan, jöhet a megvalósítás:
Egy nagy fazékban vagy bográcsban pirítsd meg a belisztezett báránykockákat, majd szedd őket egy tálba. Ha ezzel megvagy, mehet még egy kis olaj az edénybe, majd bele a hagyma, a zeller és a fokhagyma. Hogyha szépen pirulgatnak, tedd hozzá a sűrített paradicsomot. Erre az egészre jöhet a hús, és az alaplével felöntve indulhat a főzés.
Kb. negyed óra múlva sózd, borsozd az egészet, és mehetnek bele a zöldfűszerek és a stout is. Amikor a hús már majdnem puha, itt az ideje a zöldségek hozzáadásának: répa, burgonya, zöldborsó. A végén pedig, tálaláskor díszítsd némi apróra vágott petrezselyemmel.
Beugratós kérdés: ugye sörözöl főzés közben?