Cikk megosztása
Teljes egészében malátázatlan árpa felhasználásával kezdett sörkészítésbe egy főzde. A technológia kulcsa a megfelelő enzimek használata. Az eredmény már kóstolható is.
A Cool Cousin Brewing az USA-ban teljes egészében malátázatlan árpából készít sört, mert szerintük ez jóval környezetkímélőbb, mintha az árpából előbb – nagy mennyiségű víz és energia felhasználásával – maláta készülne. Az így készített sört „raw beernek”, vagyis nyers sörnek nevezik. Igaz, a raw beer kifejezés eddig is használatos folt a sörfőzésben: így nevezik azokat a söröket, amelyek készítésékor a komlóforralás kimarad. Itthon is csináltak már ilyet sokan, és a házisör főzőknél végképp gyakori ez az eljárás.
Szóval a Cool Cousin így megtakarít egy csomó vizet és szén-dioxidot azzal, hogy kihagyja a malátát a főzési folyamatból, helyette pedig nem malátázott árpát használ, az így keletkező cefrét pedig enzimekkel kezeli. A főzde vezetője szerint ezek az enzimek pont ugyanazok, amelyek a malátánál is keletkeznének.
Szerinte a sörük olyan, mint egy elektromos autó: „még mindig autó, de kevésbé erőforrásigényes”.
A sör jelenleg csak New York államban kapható, de szeretnének mielőbb piacra lépni más régiókban is.