Cikk megosztása
Kékfrankossal, babbal és craft sörrel írják Sopron újkori gasztronómiáját – próbálhatnánk méretes képzavarral összefoglalni, mi is történik Nyugat-Magyarország csücskében mostanság. De a valóság ennél jóval szétágazóbb, az viszont jól látszik, hogy szintet lépne a régió.
Ennek a szintlépésnek pedig vagy az előmozdítására, vagy a bejelentésére, vagy pedig az ünneplésére – valahogy mindhárom helyesnek tűnik – október legelején jókora eseményt szerveztek. A Kékfrankos Hangjai Borászati és Gasztronómiai Élménynapon részt vevő újságírók 99 százaléka a környék szuper borairól és jó étteremiről ír majd, ami nem csoda, hiszen a rendezvényen megjelenő harminchárom kiállítóból 20 borászat volt, akik hoztak is magukkal kb. 70 olyan bort, amivel nagyszerűen be lehetett mutatni, mit is tud a vidék.
A Beerporn.hu-n viszont mégse várja el senki, hogy arról áradozzak, milyen menő syrah-ja van a Steigler Pincének, az Iváncsics Pince kékfrankosa odaver, mint a karikás ostor, a Horváth Borászat cabernet francját pedig bizonyára bármely villányi termelő a nevére venné.
A térség sör-életében – ha most leszámítjuk a nehezen leszámítható Soproni Sörgyárat – talán a legismertebb kis főzde a Fertőrákoson működő Krois Brewery. Nem csoda talán, hogy ők voltak az egyetlenek, akik a kisüzemi söröket képviselték a gasztronapon. Ez egyébként úgy tűnt, nagyon hálás feladat, hiszen a kóstolásban megfáradt borszakemberek sorra csodálkoztak rá az olyan tételekre, mint a Black Unicorn stout, a grisette stílusú búzasör, a Chaos nevű duplán hidegkomlózott IPA vagy a Cascade, Centennial, Chinook, Citra, Cluster, Columbus és Crystal komlókkal támadó 7C. És ez nyilvánvalóan nagyszerűen tud működni olyan környezetben is, amikor valaki csavarogni érkezik Sopron környékére, és nem csak a borokat, hanem a helyben készülő söröket is szeretné megismerni.
Gasztrotúrák és cuki borozók
De ha már Sopron, és környéke, legyen pár sor arról is, hogy miközben arra van arányaiban az ország legnagyobb kékfrankosültetvénye, és a fehérbort adó szőlőfajták egy része is nagyszerűen érzi magát, gasztrotörténelmi viszonylatban is van mit mesélni a vidékről.
Itthon egyedülálló, hogy szabad királyi városlakóként a soproni polgárok bizonyos feltételek mellett árulhatták a saját boraikat az ún. Buschenschankokban, hasonló helyből pedig még mindig van egy pár a városban, amelyek hangulata tényleg magáért beszél.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Többek között ezeket is fel lehet fedezni a különböző városi sétákon, amelyek mindegyikén kitérnek arra, hogy a soproni gazdák nem a szőlőkben, hanem lakóházaikban alakították ki pincéiket, ezért a belváros tele van pincerendszerekkel, és persze indulnak egyéb tematikus túrák is, a Fertő-tóhoz és a környező szőlőkbe.
A Szentkői (majdnem) hegykői
Sopron arra is kiváló, hogy kiindulópontja legyen egy Fertő-tó kerülő bringatúrának, és a bringatúrák jellegéből adódik, hogy az időnként megszomjazó résztvevők szívesen frissítik fel magukat – ha van rá lehetőség, mondjuk craft sörrel. A Hegykővel egybeépült Fertőhomokon idén nyitott meg a Szentkői Sörház, amely ugyan még bőven „fejlesztés alatt” áll, de megálmodóknak a vendégszeretete és sörei miatt máris érdemes útba ejteni!
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Kovács Gergely és testvére Zétény látványsörfőzdét működtetnek Fertőhomok központjában, amelyet Hegykő ősi nevére utalva neveztek el Szentkőinek, de a helyi értékek tisztelete nem ebben merül ki náluk. Jelenleg bajor világos, belga blonde és amerikai IPA sörökkel várják a látogatókat, és hamarosan elkészül a főzde ír vörös, bajor búza söre és oatmeal stoutja is.
Babsterc és kucsmagomba
Na, de vissza a Kékfrankos Hangjai élménynaphoz, hiszen a gasztronómiáról eddig csak az italok tükrében volt szó, pedig Sopron abban a tekintetben is kivételes helyzetben van Magyarországon, hogy a környéken lakók jelentős része a határ túloldalára jár dolgozni. Az eruróban kapott fizetés előnyeit pedig talán nem kell hosszan ecsetelni, így – tőkeerős törzsvendégekkel – talán a környék éttermei is, más vendéglátóhelyeknél jobban veszik majd az előttünk álló időszakot.
A vidék talán legérdekesebb fogása a babsterc, egy rendkívül egyszerű, mégis nagyon jellegzetes kaja, amelynek alapját, a babot hagyományosan két szőlősor közé ültették, a két növény jó hatással volt egymásra, a borozókban pedig mindig volt elég bab egy babsterc összedobáshoz. Az étel lényege a zsírban pirított liszt és a hozzáadott, puhára főzött bab szinte édeskés, jellegzetesen diós ízvilága.
Persze Sopron és környéke legmenőbb vendéglátói ennél jóval összetettebb fogásokkal is várják a látogatókat, a rendezvényen a Deák Étterem többek között kacsával, a ZAKAnT pedig kékfrankosban párolt marha pofához kínált zöldség mártással és szalonnás knédlivel brillírozott. A vegán fogásokat kínáló Bojtorina szuper grillezett céklát készített, az Erhardt pedig a paprikás krumplit boronálta össze vargányával és ugyancsak céklával, de a tépett vad, sütőtök, narancs kombinációjuk is bármikor jöhetne megint! A Tornácos Étterem házi tésztáiról ugyancsak érdemes megemlékezni, a spenótos is nagyot ment, a hátszínnel és kucsmagombával kínált pedig legalább olyan tökéletes párja volt a zweigeltnek, mint a vallon búzasörnek.