Cikk megosztása
Egyes becslések szerint a gluténérzékenyek aránya ugyan csak 1-2 százalék között mozog, más források szerint ez a szám valójában jóval magasabb lehet Magyarországon. És akkor még nem beszéltünk azokról, akik csupán a trendekhez igazodva táplálkoznak gluténmentesen. Ők azok, akik alig találnak maguknak sört.
A tehéntej és a tojásfehérje mellett a búzára leggyakrabban (az ételintoleranciában szenvedők kb. 30 százaléka) érzékenyek a páciensek. Az ételintolerancia lassan alakul ki, és a panaszai nagyban függnek attól, mennyit fogyaszt a beteg az adott élelmiszerekből. A probléma leggyakrabban emésztőszervi gondok, puffadás, hasfájás, sőt rendszeres fejfájás, ekcémás bőrtünetek vagy pattanásosság formájában is jelentkezhet – írja a Zoom.hu.
Takáts Alajos belgyógyász-gasztroenterológus főorvos, az Ételintolerancia és Ételallergia Társaság elnöke egy rendezvényen beszélt arról, hogy az első tíz leginkább ételintoleranciát kiváltani képes alapanyag között szerepel még a kecsketej és a juhtej, férfiaknál az árpa, nőknél a kukorica is. A főorvos mindezeket egy, több mint 6 ezer páciensen elvégzett ételintolerancia laboratóriumi vizsgálatsorozat eredményeként foglalta össze.
A gluténmentes sörök tehát egy jelentős csoport számára hoznák el a sörözés örömét, mégis csak hosszas keresés után lelhet ilyenekre a fogyasztó. Időnként felbukkannak ilyen termékek a szupermarketekben is, de a különleges söröket forgalmazó helyeken azért már találunk ilyesmit. Van gluténmentes söre Bernardnak és a Ferdinandnak, van Fullers és Mikkeller is, itthon pedig többek között főzött már gluténmentes IPA-t a Legenda, nemrégiben pedig a Mad Scientist is.
A sörfőzők következő feladata a sörélesztő-érzékenységben szenvedő fogyasztók kiszolgálása lesz alternatív élesztők bevonásával. Ők ugyanis a Takáts Alajos által megvizsgált páciensek 12 százalékát teszik ki.