Sokat hallhatunk még a jövőben az etyeki sparkling ale-ről!

Írta: Knap Gábor

2019-11-21 | 06:12 Magazin

Chardonnay musttal és champagne élesztővel készíti az Etyeki Sörmanufaktúra a Brut Edeck nevű sörét. Már ebből is látszik, milyen erős náluk a borvidéki hatás, és úgy fest, nem állnak meg itt. Annál is inkább, mert a sörrel aranyérmet hoztak el a londoni European Beer Challenge-ről. Radányi Orsolyával, a főzde egyik tulajdonosával a „grape ale” műjajáról is beszélgettünk.

Az Etyeki Piknikek és egyéb boros rendezvények látogatói az elmúlt évek alatt bizonyára megszokták már, hogy létezik etyeki sör. Hogy érzitek, sikerült kellőképp bekerülni a borvidék vérkeringésébe? Megteremtettétek a kevésbé borkedvelő Etyekre járóknak az alternatívát?

Az elmúlt négy év során nem volt olyan Etyeki Piknik, falunap, búcsú, amikor ne lettünk volna ott etyeki csapolt sörrel. Támogatjuk a helyi focicsapatot (akik az őszi idényben eddigi legjobb eredményüket érték el, innen is gratulálunk nekik), de ott vagyunk esküvőkön, családi rendezvényeken is. Egyszóval, igyekszünk beépülni a helyiek mindennapjaiba és főzdelátogatásokkal, sörkóstolókkal várjuk a falunkba ellátogató külföldi és magyar vendégeket is. Etyek igazi gasztrofaluvá nőtte ki magát az utóbbi években, az egyre színesedő kínálatba mi is igyekszünk egy érdekes színfoltként szerepelni.

Borvidéki sörfőzdeként szerintem több szempontból is speciális a helyzetetek. Bizonyára más sörfőzdéknél többször keresnek fel titeket a borokról mélyebb ismerettel rendelkező fogyasztók. Hogy látjátok, mit tudnak a sörökről a borok világában otthonosan mozgó vendégek?

Radányi Orsolya

Az a tapasztalatunk, hogy egyre többet. Kezd divatossá válni a sörkultúra iránt való érdeklődés. Ebben bizonyára szerepet játszik a házi sörfőzés növekvő népszerűsége is. Végül is egy tőről fakad a két technológia, sok a biokémiai hasonlóság, hasonlóak a technológia egyes lépései is. Érdekes beszélgetések szoktak erről kialakulni egy-egy pohár sör mellett a sörkóstolóink során. Sokan rácsodálkoznak a hasonlóságokra és arra, milyen gazdag és változatos is tud lenni a sörök világa.

A kisüzemi sörök többsége itthon – érzésem szerint – a másolásról szól. Igyekszünk olyan jó IPA-t, stoutot vagy saisont készíteni, mint a amerikaiak, angolok vagy belgák. Külföldről érkezik a maláta, a komló és az élesztő is. Többen is hangoztatják, ahhoz, hogy felkapják a fejüket külföldön is a magyar sörök iránt, valamilyen helyi sajátosságot kell(ene) belevinni a főzetekbe. Olaszországban ez a szőlő, illetve a bor, és úgy fest, itthon is ráléptek már páran erre az ösvényre. Nyáron ti is… :)

Ha belegondolunk, nem véletlen, hogy megyünk a többiek után. A magyar sörkultúra sokkal fiatalabb, mint a nagy sörös nemzeteké. Mi alapvetően a boros kultúrkörhöz tartozunk, ennek az északi klimatikus határán fekszünk. A bor mindig is nagyobb szerepet játszott a magyarok mindennapjaiban. A sör akkor vált fontos szereplővé, mikor jött a filoxéraveszély, ami a szőlők jelentős részét elpusztította és szükség volt valami gyors alkoholtermelési utánpótlásra. Ez teremtette meg az igényt az ipari sörfőzésre. Ha valami egyedit szeretnénk, egy magyar sajátosságot, a boros együttműködések szerintem jó irányt adhatnak. Mi is kipróbáltuk ezt az irányt, így született a Brut Edeck sparkling ale.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

European Beer Challenge (@europeanbeerchallenge) által megosztott bejegyzés,


Mesélnél a Brut Edeck készítéséról? Mit jelent pontosan, hogy „sparkling ale”, ha jól gondolom nem az ausztrál sparkling ale-ek felől kell megközelíteni…

Ezzel a sörrel az etyeki pezsgőkészítés hagyományai előtt szerettünk volna tisztelegni. Nem véletlen, hogy Etyek a gazdag savakkal rendelkező fehérszőlők hazája, amiből kiváló minőségű pezsgő alapborok készíthetők. Tudta ezt Törley József is, mikor ide telepítette a szőlőültetvényeit, hiszen Etyek talajviszonyai és klímája Champagne-hoz hasonló. Ezért indultunk el a pezsgős technológia irányába, vagyis pezsgőélesztővel erjesztettünk, alacsony hőmérsékleten, hosszan, lassan érlelve a sört tartályban. Igyekeztünk a maradékcukor tartalmat minimálisra hagyni, a brut vonalat erősítve. Végül palackos utóerjesztéssel tettük fel az i-re a pontot. Alapsörként egy ale sörlevet használtunk és a sparkling wine mintájára kapta a sparkling ale kategórianevet. Az Edeck pedig Etyek régi sváb nevére utal az elnevezésben.

A chardonnay mustot az Etyeki Kúria biztosítja számotokra. Miért épp erre a szőlőfajtára esett a választás?

A chardonnay az etyeki szőlőtermesztés egyik legfontosabb típusa. És nem mellesleg egy nagyon közkedvelt és még laikusok számára is jól felismerhető, jellegzetes aromájú, illatú szőlőfajta. Közös döntésünk volt ez az Etyeki Kúriával, nekik is zászlós hajójuk a chardonnay.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

European Beer Challenge (@europeanbeerchallenge) által megosztott bejegyzés,

Nemrégiben aranyérmet is nyert a sör a londoni European Beer Challenge-en. Milyen kategóriában indítottátok? Mit lehet tudni az értékeléséről?

Az experimental beer kategóriában indítottuk a Brut Edecket. A Sparkling Ale kategória az ausztrál asszociáció miatt félrevezető lehetett volna. Nagyon örülünk ennek az elismerésnek, mert ez egy igazi szakmai díj. A 100 tagú nemzetközi zsűri tagjai egytől egyig a sörpiac kereskedelmi szakemberei, akik nagy áruházláncok, italkereskedő és vendéglátó cégek sörbeszerzői, így pontosan tisztában vannak azzal, mik a trendek, mit szeretnek a vásárlók és milyen a jó minőségű sör.

Tervezitek valamilyen formában tovább vinni a jövőben a „grape ale” vonalat? Elárulhatsz már valamit erről? :)

Természetesen! Nagyon izgalmas ez a vonal, rengeteg lehetőséggel és rengeteg tanulnivalóval, igazi kihívás! Annyit elárulhatok, hogy már tartályban van a következő mustos tételünk és hamarosan a hordós érlelést is kipróbáljuk!

A European Beer Challenge díjazottjainak teljes listáját itt tudod megnézni.