Cikk megosztása
A világ legnépszerűbb újhullámos komlófajtáit nem nehéz felsorolni. A Citra és a Mosaic mellett itthon is nagyon nagyot megy a Simcoe, a Centennial, vagy a Cascade. De a tudomány korántsem áll itt meg. Mutatunk öt, ismeretlen fajtát, amelyekre érdemes lesz figyelni!
Miközben mi, a fogyasztók élvezzük egy-egy, épp divatos komló ízeit, a komlónemesítők folyamatosan dolgoznak újabb és újabb fajták fejlesztésén. Épp ezért nehéz megmondani, pontosan mennyi is lehet belőlük. Kereskedelmi forgalomban, hivatalosan 80-100 fajta van, de ez a szám folyamatosan nő, holott egy-egy újnak a kinemesítése évekbe telik.
Az egyik legnagyobb innovátor komlógyben a Hop Research Council, amely az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának komlóprogramjával működik együtt, épp az újdonságok rendszeres megjelenése érdekében. A kutatók sörfőzőkkel dolgoznak együtt, így az ígéretes fajtákat egyből „élesben” is ki tudják próbálni. A program a nyilvános fajtákra összpontosít, tehát azokra, amelyeket szabadon lehet termeszteni.
Tőlük származik a Vista komló, amelyen még 2006-ban kezdtek el dolgozni. Ebből is látszik, a nemesítési folyamat igen hosszadalmas lehet, de a lényeg, hogy a Vista már termeszthető, idéntől pedig elérhető lesz a sörfőzők számára is. Aromái leginkább a dinnyére, almára, körtére emlékeztetnek. Azok a sörfőzők, akik már prónbálták, a nagyon friss ízprofilját dicsérték, és azt, hogy remekül tud együtt dolgozni más fajtákkal is.
Az Eclipse ugyancsak egy új fajta, amely tavaly jelent meg a piacon, ugyanakkor nem könnyű hozzájutni. Ausztrál típusról lévén szó, a Hop Products Australia szállítja. Roppant intenzív ízvilágú, leginkább a narancshéjra emlékeztető aromái vannak.
Nem rendelkezik még végleges névvel, így a Hop Culture is csak a kódját emlegeti a HBC 586-nak, ami egy nagyon trópusi ízvilágú fajta, főként az asztalt mangóra hasonlító illatokkal. Annyira biztosak benne, hogy komolyan kell venni, hogy idén kaphat igazi nevet is. A ködös IPA-k sztárja lehet.
A Strata nevű Fajta kicsit rendhagyó az előzőekhez képest, mert ugyan abban is van egy gyümölcsös, leginkább epres vonal, az illata mégis közben a kannabiszéra hasonlít. Izgalmas kombináció.
Miközben az USA-ban és Ausztráliában folyamatosan dolgoznak az újabb és újabb fajtákon, Új-Zélandon sem állnak meg. A NZ Hops Nectaron komlója máris az ötödik legnépszerűbb az amerikai craft főzdék körében – legalábbis a Brewers Association 2021-es felmérése szerint többet szeretnének belőle rendelni, mint amennyi van. A Necatront 17 évig nemesítették, és leginkább fenyős, narancsos, gyantás és trópusi gyümölcsös illatokkal veszi le a fogyasztókat a lábukról. Külön jó hír, hogy Új-Zélandon februárban és márciusban megvolt már a 2022-es komlószüret, a termés pedig remek volt.