Cikk megosztása
Pár nappal ezelőtt mutatták be Münchenben a ma nyíló Oktoberfest söreit a sörfőzdék képviselői. A fesztiválsöröknek komoly követelményeknek kell megfelelniük, de a sörfőzők minden évben kapnak egy kis lehetőséget arra, hogy picit változtassanak.
Az Augustinertől a Spatenig minden sörfőzde bemutatta az elmúlt napokban az Oktoberfestre főzött fesztiválsöreit. Ahogy annyi mindennek, Münchenben annak is megvan a hagyománya, hogy a rendezvény előtt kóstolót kell tartani, ahol a résztvevő hat sörfőzde megmutatja az aktuális évei fesztiválsöreit.
Az Oktoberfesten hagyományosan az Augustiner, a Hacker-Pschorr, a Hofbräu, a Löwenbräu, a Paulaner és a Spaten vehet részt. Christian Schottenhamel, az Oktoberfest helyettes szóvivője szerint a bemutató „minden évben meglepetést okoz, mert a sörfőzőknek megengedett egy kicsit játszani”. Persze a söröknek számos közös vonása van, az eredeti Ballingjuk legalább 13,6%, szóval jó testes főzetekről van szó. A nyeresanyagokat pedig a az 1487-es müncheni tisztasági törvény szabályozza – írja az Oktoberfest.de.
A hat Oktoberfest sör idén is különbözik valamelyest egymástól: van, amelyik testesebb és inkább lágyabb, akad malátás, komlósabb, enyhén kesernyés és inkább édes is. Sem az Augustiner, sem a Paulaner, sem pedig Hofbräu nem olyan, mint tavaly, hiszen az árpa és a komló is évről évre különbözik.
Idén a Paulaner a legalacsonyabb Balling fokú sör (13,6%), a legmagasabb a Hofbräu (13,8%). Alkoholtartalomban az Augustiner 6,4 százalékkal vezet, és ez is a legkevésbé keserű főzet. A legkeserűbb idén a Löwenbräu (26 IBU).
És a legérdekesebb statisztikai adat: három liter Oktoberfest sör előállításához elegendő mennyiségű árpa átlagosan egy négyzetméter szántóföldön terem meg.