Cikk megosztása
Hamarosan újra mindhárom emblematikus budapesti italipari cég múzeuma kinyit. Keddtől kinyitott az Unicum Ház, a Dreher Sörmúzeum június elsejétől, a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont pedig várhatóan június 5-től várja a látogatókat.
A hatályos rendeletekhez igazodva, védettségi igazolvánnyal rendelkező látogatók részére május 25-től látogatható az Unicum Ház, amelyben több fejlesztést is megvalósítottak az utóbbi hónapokban.
Az Unicum Ház vitrineibe kitett relikviák mellett már korábban is felfedezhettek a látogatók egy-egy QR-kódot, melyeket mobiltelefonjukkal beolvasva, az adott emlékhez fűződő leírás, video, vagy további képgaléria vált elérhetővé. Ezek köre jelentősen kibővült a járványidőszak alatt, mostanra szinte a teljes tárlat minden vitrinjére jut egy-egy ilyen kiegészítés, többek közt a palack történetének képeiből, a családi fotóarchívum ritkán kiállított elemeiből, és a 225 éves nagy évfordulóra összeállított digitalizált archívumból.
A Zwack gyár lepárló épületébe és érlelőpincéjébe terveik szerint a nyár folyamán már külső látogató is betekinthet, addig azonban a múzeum digitalizációja kiterjedt erre a területre is: a régi lepárlót és a pincerendszert virtuális séta keretében lehet megnézni. Ráadásul az üzem száz évvel ezelőtti állapotát egy mozdulattal össze lehet hasonlítani a jelenkori, azonos nézőpontból felvett képekkel. A látogatók most kóstolót is kapnak a Zwack új termékéből, az arabica kávé kivonatával tölgyfahordóban érlelt Unicum Baristából.
Pár nappal a Zwack után újra megnyitja kapuit a Dreher Sörmúzeum is, amely az ország egyik legjelentősebb söripari szakgyűjteménye, és amit ugyancsak fejlesztettek a zárva tartás ideje alatt. A Dreher Sörmúzeum 2000-ben épült állandó kiállítása virtuálisan is elérhető a MúzeumDigitár oldalán.
A budafokon található Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont előre láthatólag június 5-től várja ismét érdeklődőket. A vezetett pincesétákra előzetesen kell regisztrálni. A program magában foglalja a múzeum, az érlelő pince és a pezsgőkészítési eljárások bemutatását, valamint háromféle technológiával készült pezsgő kóstolóját.