Cikk megosztása
Öt éves a kastélyosdombói magyar komló, amely már 15 hektáron terem. Az Ökumenikus Segélyszervezet nyílt napján az agrárminiszter azon lelkendezett, milyen jó lehet az idei termés.
A komlótermesztésnek nagy hagyománya van Magyarországon. Az elmúlt évtizedekben visszaszorult mezőgazdasági ágazat újjáélesztésébe öt évvel ezelőtt kezdett bele a Heineken Hungária és az Ökumenikus Segélyszervezet.
A Dél-somogyi Kastélyosdombón kialakított termőhely fontos célja volt, hogy növeljék a jó minőségű, magyar alapanyagok mennyiségét a sörgyártásban, s emellett munkahelyek teremtésével hozzájáruljanak a termesztésben részt vevő hátrányos helyzetű családok megélhetéséhez – olvasható a segélyszervezet eseményéről küldött sajtóanyagban.
Magyarországon egyedülálló módon, a településen immár 14 hektáron terem komló, amely immár Heineken Global beszállítói minősítéssel is rendelkezik, ami azt jelenti, hogy „nem csak helyi sörkülönlegességek készülnek belőle, hanem a komló termésének nagy része a Heineken söreiben is felhasználásra kerül”.

A nyílt napon Dr. Nagy István agrárminiszter elmondta lényegében tök ugyanazt, amit nemrég a Soproni Sörgyár szülinapján. Vagyis, hogy a tárca nagy hangsúlyt fektet a korábban sikeres ágazatok újjáélesztésére, így például a komlótermesztésre és a jó minőségű sörárpa termesztésére is, mivel ez is kulcsfontosságú a sörgyártáshoz.
Hozzátette: az ültetvény a várakozásoknak megfelelően teljesít, és az idén különösen jó termésre lehet számítani, majd jelezte, hogy az indulás óta a hazai komlótermő-terület mintegy 15 hektárra bővült, mivel más helyszíneken is történt telepítés.
Nikos Zois, a Heineken Hungária vezérigazgatója pedig arról beszélt, hogy a Kastélyosdombón megvalósult mintagazdaság, és komlóültetvény kiváló minőségű, helyben termelt alapanyagot jelent, miközben a Heineken ezáltal is elkötelezett a hátrányos helyzetű közösségek segítése mellett.