Extrém mértékben lecsökkent a brit komlótermő terület. A klímaváltozás miatt a hagyományos brit sörök ízprofilját komoly veszély fenyegeti. Az Asahi UK ezért két nagyszabású kutatást is finanszíroz, amelyek arra keresik a választ, hogy menekülhet meg a szigetországi komló.
A hagyományos brit sörökben használt komlók termesztési területe az elmúlt évtizedben a felére csökkent. Jelenleg mindössze 45 komlótermelő, körülbelül 800 hektáron dolgozik az egész Egyesült Királyságban. Ez különösen akkor hatalmas csökkenés, ha a komlótermesztés 1800-as évekbeli virágkorához hasonlítjuk: akkoriban csaknem 3000 termelő, több mint 31 000 hektáron dolgozott.
Az Asahi UK többek között olyan brit márkák tulajdonosa, mint a Fuller’s vagy a Dark Star. A baj pedig nem kicsi: egy kutatásuk megállapította, hogy a sörök megfelelő ízéhez szükséges, komlóban található alfasav-tartalom 2050-re akár 30 százalékkal is csökkenhet a várható melegebb időjárás és a gyakoribb aszályok miatt.
A két új, elindítani kívánt kutatás eredményeként azt remélik, szilárd iránymutatások születnek majd arra vonatkozóan, hogy a brit komlótermelők hogyan birkózhatnak meg a klímavátozással, egy fenntartható termelési rendszer részeként.
A projekt várhatóan három év múlva szolgál majd válaszokkal, amelyek között egészen meglepőek is lehetnek. Egyes termelők ugyanis már azon tanakodnak, hogy zárt helyiségekben próbálkoznának a komlótermesztéssel, így enyhítve az éghajlatváltozás hatását.