Cikk megosztása
Azt mindenki tudja, hogy vannak olyan borok, amelyek meghálálják a türelmet és hosszas, megfelelő körülmények között történő érlelés után lesznek igazán jók. Patrick Dawson, az érlelt sörök szakértője szerint egy csomó sörrel is ugyanez a helyzet.
Ha legközelebb egy olyan sört kóstolsz, ami émelyítően édes, túl sűrű, és a kelleténél több benne az alkohol, tedd el a bontatlan palackokat – ezt tanácsolja Patrick Dawson a Draft magazinban.
Szerinte azok a sörök alkalmasak az érlelésre, amelyek kellő testtel rendelkeznek, édesek és alkoholban gazdagok. Mindezek a tulajdonságok azért jönnek jól az érleléskor, mert ahogy telik az idő a maláta édessége tompul, csakúgy, mint a testesség.
Persze az érlelés során fontos odafigyelni a megfelelő hőmérsékletre is, mert ha a sör nem elég meleg, akkor az érlelési folyamat is nehezebben indul be.
Ezek szerint egy erős angol vagy belga alenek, illetve egy stoutnak is javára válhat az érlelés, mert ezek- Dawson szerint – többnyire sziruposan édesek, és magas alkoholtartalommal bírnak, így az érlelés hatására idővel nagyon összetett ízek jelentkeznek majd bennük.