fbpx

Néha te is átvágod magad sörkóstolás közben?

Írta: BeerPorn.hu

2018-07-23 | 07:42 Magazin

Fotó: Thecrepesofwrath.com

Kifacsarják az ízérzékelésünket a nagyon sós ételek. Sok esetben épp a söröknél olyan fontos keserű tűnik el a süllyesztőben, hogyha mondjuk nagyon sós pattogatott kukoricát tolunk hozzá. De tudunk ennél durvábbat is!

Borkóstolásnál alapszabály, hogy a borok megízlelése előtt közvetlenül nem szabad kávézni, vagy más erőteljes aromájú ételt/italrt fogyasztani, dohányozni, vagy nagyon savas ételeket enni. Ezek mind befolyásolnák az íz- és illatérzetet. Ugye mondanunk sem kell, hogy ezekre sörözéskor is érdemes odafigyelni. Kevesen tudják azonban, hogy van néhány olyan rágcsálnivaló például, amelyek egészen a feje tetejére állíthatják egy-egy sör ízét.

A legfrissebb kutatások szerint egy ember hat ízt tud megkülönböztetni. Ezek a sós, az édes, a savanyú, a keserű, a zsír íze és az umami. Az ízeket az ízlelőbimbók azonosítják, és infót küldenek róluk az agynak.

Legtöbbfélét a keserűből érzékelünk – gondoljunk csak bele, hányféle keserű lehet egy sörben? Finoman, gyümölcsösen keserű, keményen, mint a mandula, erőteljesen, mint a gyógyszerek, vagy a tonic, stb.

A sörök kesernyés ízéért leginkább a komlók felelnek, egy combosan aromás dupla IPA komlótartalma jelentős, míg egy finoman komlózott búzasör egészen más jegyeket mutat. Ízlések és pofonok, van, aki bármit megad a minél magasabb IBU-ért, néhányan pedig menekülnek – a keserűsége miatt általuk csak – EPE-ként emlegetett IPÁktól.

Van azonban egy – sörözés közben sokszor véletlenül elkövetett – trükk, amely kissé megédesíti a legkeserűbb sört is. Ez az intenzíven sós ételek sörözgetés közbeni fogyasztása. Szóval a chipsek vagy a sós mogyoró sótartalma a keserű ízeket érzékelő receptorokat kiiktathatja.

Számos olyan anyag létezik egyébként, amelyek módosítják az ízérzékelést. A Gymnema sylvestre például egy Indiában honos növény, kicsit hasonlít a szőlőhöz, és elnyomja a cukor ízét, miközben más ízekre nem hat. Ennél is brutálisabb viszont az ún. Csodabogyó (Synsepalum dulcificum), ami körülbelül egy órán át teljesen felforgatja az ízérzékelést, a citrom édes lesz, a hagyma pedig… nos az sem hagymaízű.