fbpx

Mutatunk két sört azért, hogy ne legyen janoir a január!

Írta: BeerPorn.hu

2024-01-17 | 10:26 Magazin

2024-es, első ajánlónkban, minden szempontból a szezon előtt, két teljesen különböző, a maguk nemében roppant különleges sört nézegetünk. Jöjjön egy nem csak a nevében harcos NEIPA és a sörbe főzött Ország Tortája!

A pofonosztó – First Round: Fight!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés

A zágrábi Nova Runda története klasszikus craft beer sztori, biztosan te is hallottál már hasonlót: az alapítók 2009-ben kezdtek bele a mókába, még házisör főzőkként. Aztán lettek gerillák, majd közösségi finanszírozással próbálták beindítani a saját üzemet. Horvátországban óriási szerepük volt a craft szcéna megteremtésében – az elsők között voltak, akik a hobbiból profi karriert akartak építeni.

A dolog bejött, választották már őket a legjobb horvát sörfőzdének, új, totál saját üzemükben 2019 óta dolgoznak. Ide látogatott el a FIRST Craft Beer csapata is, hogy főzzenek egy combos NEIPA-t.

Rakau, Galaxy, Motueka, Citra és YCH3030 Trial Blend komlókkal szórták tele, ennek megfelelően grapefriutos, narancsos, pomelós – egyszóval állat módon citrusos és kellemesen krémes lett az eredmény. Nagyon várjuk már, mi lesz akkor, amikor a Nova Runda brigád jön Budapestre, hogy a FIRST-nél folytassák a kollabozást!

Kóstold meg te is!

Az édesség – Notorius F.I.G.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés

Eléggé rácsúszott tavaly a karácsonyra a Notorius F.I.G. megjelenése, így nem árt, ha újra beszélünk róla! A sztori dióhéjban: Lakatos Pál cukrászmester alkotása, a Spicces Füge Respektus volt 2023-ban az Ország Tortája. A Magyar Cukrász Ipartestület és a FIRST Craft Beer pedig összetette, amijük volt és elkészítették a sütit, sörként is.

Van benne sóskaramellás mousse krém, diós-karamellás-kakaóbabos ropogós, tokaji aszús, meggyes fügezselé, akácmézes tejcsoki, fehércsokis ganache is. És akkor korántsem soroltunk fel mindent…

Ábrahám Máté ezekből kellett sört kalapáljon, és egészen kiváló munkát végzett! Az alap a barley wine, nyomattak bele mandulát, fügepürét és persze tokaji aszúesszenciát is. Szokatlanul összetett, de nagyon szerethető tétel lett, amiről mondanunk sem kell, hogy egyszeri főzet.

Szóval kapcsolj még időben!

Kóstold meg te is!