Cikk megosztása
Nyakunkon a Csabai Kolbászfesztivál, ahol több tízezer ember bulizik és kolbászol egyszerre, megkóstolva a Békés-megyei specialitásokat (is). Ebből az alkalomból néztünk körül, melyik világhírű kolbászhoz, milyen sört érdemes választani.
A sör és kolbász együtt és külön világszerte népszerű, nem csak Bajorországban, vagy a szláv vidékeken. A legjobb minőségű olasz, francia, és persze magyar kolbászokhoz is remekül társítható a sör. Nem véletlen, hogy a világ egyik legklasszikusabb street food párosításáról beszélünk.
Lássunk néhány különösen jól működő párost!
Türingiai bratwurst és a világos lager
A „thüringer rostbratwurst” az egyik legrégenni német kolbászfajta. A XV. században már simán sütögették. Jellegzetessége, hogy kevés benne a zsír, és sertés mellett bárányhúst is tartalmaz. Fűszerezése klasszikus: só, paprika, kömény, majoránna és fokhagyma. A piacokon ma is gyakran találkozni vele, legtöbbször beleteszik egy jóval kisebb zsenlébe, és mustár meg sült hagyma jár hozzá. Ideális partnere egy kellemesen komlózott, frissítő világos lager sör!
Nürnbergi kolbász és barna búzasör
Talán a legismertebb német kolbászféle. Jellegzetes, a magyar szemnek „sápadt”, de az íze nagyszerű! Erről a szegfűszeg, a fehérbors, a majoránna és a kakukkfű tehet. Kb. 15 centis darabokra szokták készíteni, és pirított savanyú káposztával, no és barna búzasörrel a legfinomabb!
Finocchiona, IPA-val turbózott olasz rafinéria
Ha elhagyjuk a klasszikus sör-kolbász párokat, megérkezünk a kísérletezés terepére. Az olasz finocchiona a klasszikus toszkán kolbász, amiből jó eséllyel te is reggeliztél már többször is ha jártál azon a vidéken. Létezik friss változatban is, úgy sbriciolona a neve, finocchionának a száraz verziót nevezik. Édesköménnyel, fokhagymával és feketeborssal fűszerezik és ha jól kiszáradt nagyon vékony szeletekre tudják vágni. Az izgalmas ánizsos karakter miatt bátrabban választható hozzá akár nagyon határozott ízvilágú sör is, így simán próbálkozhatsz mondjuk egy IPA-val.
Grelots a diós minikolbász, belga sörrel
A legveszélyesebb, hogyha egy kolbászkát épp akkorára csinálnak, amelyet egy harapással meg lehet enni. Franciaországban rengeteg kolbász és szalámiféle létezik, egy ilyen aprócska a grelots, amely csak 5-6 centiméteres és borsos, szerecsendiós, sertéshúsból készül, dióval. Az szép, érett kolbászkák méltó társa lehet egy belga Tripel, amelynek kellemesen gyümölcsös, eleinte édeskés jegyei jól kiegészítik a grelots komplexségét.
Igazi csabai kolbász, félbarna lagerrel vagy pale ale-lel
Csabai kolbásznak csak azt a termélket lehet nevezni, amelyet Békéscsaba vagy Gyula területén belül készítettek.Jellegzetessége, hogy jól megküldik paprikával, nem tesznek bele borsot és keményen megfüstölik. A szép piros Csabai kolbász csak sertéshúsból készülhet, méghozzá olyanéból, amelyet legalább 135 kg-ra hizlaltak fel. A állat minden részéből kell hozzáadni, a szalonnát külön adagolva, csak sertés vékonybélbe tölthető. Mi mindennel imádjuk, de pillanatnyilag egy jóféle pale ale, vagy egy félbarna lagerrel csúszna a legjobban.