fbpx

Melyik jobb, a Cserri Kók-sör, vagy az igazi?

Írta: Knap Gábor

2021-12-01 | 21:48 Magazin

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés

Nem láttad jönni, hogy a One Beer megcsinálja a Cherry Coke-ot, sörben, igaz? Ugye, hogy borzalmasan hangzik? Sok itt a kérdés, de a legfontosabb, hogy vajon jobb lett-e, mint az eredeti. Teszt!

A One Beertől már kezdjük megszokni a bolondériát. A sörbe képzelt madártej után ősszel ott volt a gose sorozat, a magyar politkai élet szereplőivel (Uborkaival, SzájDerrel és Narancsos-Orbáncfüves darabokkal). Pár hete jöttek a Mindenízű sörök, köztük természetesen a hányásos, most pedig itt a Cserri Kók.

A doboz a régi Cherry Coke-ot idézi, aminek – ha lehet ilyet mondani egy ennyire kommersz terméknél – még volt karaktere a jelenlegi, minimalista csomagoláshoz képest.

Az igazi, vagyis a Coca Cola által készített Cherry Coke-ot nyilván ismeri mindenki, még az is, aki nem fogyasztja túl gyakran. Én személy szerint eléggé haragszom rá, mert amint meglátom, vagy kimondja valaki a nevét, azonnal beindul a fejemben ez a borzalom, és órákig tartó dallamtapadást okoz.

¯\_(ツ)_/¯

A fentinél amúgy semmi sem bizonyítja jobban, milyen sikeres munkát végeztek a marketingesek már a kilencvenes években, amikor megjelent a meggyes (cseresznyés?) kóla. Ha másra nem, erre a számra emlékszik a többség.

Jó kérdés lenne, hogy a Coca Cola a retro divatot akarta-e meglovagolni, amikor újra bevezette a terméket Magyarországon, vagy ténylegesen igényelte a piac. Egy biztos: a vízhez, a cukorhoz, a szén-dioxidhoz, a karamellhez és a foszforsavhoz (ez eddig a sima kóla lenne) csak másmilyen aromát kell még keverni, és máris megvan a Cherry Coke. Szóval biztosan nem igényelt túl nagy erőfeszítést.

Ezzel szemben a One Beer Cserri Kókjából csak a negyedik recept bizonyult elég jónak, szóval a neve elhallgatását kérő sörfőzde jócskán megdolgozott érte. Az alap egy meggyes ale, 100 százalékos meggysűrítménnyel. Ha a címkéből indulunk ki, a szulfitos-ammóniás karamell lehet a kóla lelke, mert abból a sörbe is kellett tenni, hogy tudja hozni az elvárt színt és az aromákat.

Na, de milyen a sör?

– teszi fel a kérdést – teljesen jogosan – mindenki, aki még nem kóstolta.

Mindenekelőtt megosztó. Már a kibontás előtt, mert lesznek csomóan, akik azt mondják, hogy ez már tényleg annyira a sör és a lónyál határterülete, ahová nem kellene bemerészkednie senkinek. Mi lesz a következő? A Traubi, a Red Bull, vagy az epres shake?

Ha viszont gegként fogjuk fel a Cserri Kókot, és azt vizsgáljuk, hogy – amúgy egy eleve nem túl finom terméket –, hogyan ültettek át sörré, akkor sokkal érdekesebbé válik a helyzet.

Ránézésre egy vagány stout is lehetne, jóval sötétebb, mint a kóla. Az illatuk elsőre akár még hasonlónak is mondható, de hamar kiderül, hogy a Cserri Kók ebben is leveri az üdítőt, hiszen jóval meggyesebb, jóval tartalmasabb illata van – mintha egy Cherry Coke redukciót szagolgatnánk.

Persze mindkettő borzalmasan édes. A Cserri Kók édességét viszont a valódi meggy érezhetően próbálja lerángatni – bárcsak jobban sikerülne neki. Utóízben a karamell és a meggy játszik, elég sokáig. Sörös jegyek nem igazán érezhetők. De ha úgy vesszük, ez volt a cél.

Minden szempontból szörnyű ezt leírni, de a Cserri Kók nagy meglepetés. Soha nem választanám, ha lenne helyette igazi sör, szóda, vagy csapvíz, viszont ha az igazi Cherry Coke és ez lenne a két lehetséges opció, akkor egyértelműen a One Beer-félére böknék rá. Jobb hely lenne a világ, ha a Cherry Coke sör lenne, ez a helyzet.