Cikk megosztása
Ősi láger élesztőt fedeztek fel Írországban, ami azt jelentheti, hogy megdől az a tézis, miszerint a kolumbuszi kereskedelem felpörgésével, véletlenül jutott el Dél-Amerikából Európába a láger élesztő egyik őse.
A láger sörök főzéséhez a Saccharomyces pastorianus nevű élesztőfajtát használják, amelynek két őse másik két élesztőgomba, a Saccharomyces cerevisiae és a Saccharomyces eubayanus. A feljegyzések szerint a Saccharomyces pastorianus a mai Németország déli részén kezdték használni, viszont a Saccharomyces eubayanus származására eddig soha nem találtak nyomokat Európában. Dél- és Észak-Amerikában viszont annál inkább, így joggal feltételezte a tudomány, hogy a középkorban beinduló Atlanti-ócenánon át történő kereskedelemmel jutott el az öreg kontonensre.
A közelmúúltban viszont a University College Dublin kutatóinak sikerült izolálni a Saccharomyces eubayanust, az egyetem közelében található erdőben. A felfedezésre a vadon élő élesztőgombák azonosítására és genomjuk szekvenálására irányuló egyetemi kutatási projekt során bukkantak – írja a Drinks Business.
A vizsgálat részeként a két izolátum genomszekvenciája kimutatta, hogy rokonságban állnak az ősi Saccharomyces eubayanus törzzsel, amely kezdetben a Saccharomyces cerevisiae-vel párosodott, és Saccharomyces pastorianust alkotott.
A kutatók szerint a Saccharomyces eubayanus írországi felfedezése határozottan bizonyítja, hogy az élesztő Európában őshonos, és valószínűleg a kontinens más részein is élt, és alátámasztja azt az elméletet is, hogy az élesztő természetes populációi léteztek Dél-Németországban, már a középkorban is, amikor megjelentek az első láger sörök.
Az egyetem persze egyből sört főzne az élesztőtörzzsel, amire bukkantak, ehhez jelenleg is keresik a partnert.