Cikk megosztása
Ráfordulva a hidegebb hónapokra, az egyébként itthon nem különösebben nagy mennyiségben értékesített barna sörökből is vélhetően több fogy. Ebből az alkalomból, vakteszten néztük meg, mit tudnak a kiskereskedelemben legkönnyebben elérhető, nagyüzemi barna lágerek.
Amelyekből egyébként elég sokféle érhető el Magyarországon is, de jól jelzi, hogy a világos lágerekhez képest elenyésző a részesedésük, hogy az áruházláncok nem árasztják el annyira sajátmárkás verziókkal a piacot a barna sörökből.
A műfaj maga őszintén szólva valóban nem olyan izgalmas, de alapvetően soha nem volt az a dolga a barna lágersöröknek, hogy megváltsák a világot. Mérsékelten édesek, jöhetnek bennük a maláta és persze a karamellás/pörkölt magos ízek, alacsony komlókeserűséggel, néha kis gyümölcsösséggel.
Hát, akkor lássuk, mit mutatott a következő hét versenyző:
- Budvar Tmavý Ležák
- Dreher Bak
- Kozel Dark
- Krusovice Cerné
- Pécsi Prémium Barna
- Soproni Démon
- Staropramen Dark
A sörök ideális fogyasztási hőmérsékleten (8-10 °C) kerültek a poharakba, a tesztelők pedig természetesen nem tudták, pontosan milyen sörök szereplenek a sorban, mindössze a stílust határoztuk meg.
A Dreher Bak stílusában nem egészen illeszkedik a sorba, hiszen ott egy baksörről beszélünk, amely jól kijött a pontozásnál is. A versenyből azonban nem szerettük volna kihagyni, hiszen igen kedvelt darabja a hazai barna palettának, és akárhogy is, de ugyanazon a pályán focizik, mint a többi induló.
A pontok összesítése után a Dreher Bak is a legjobb háromban végzett, de úgy éreztük, külön kell értékeljük. A sört nyilván sokan ismerik, fekete, mint a decemberi éjszaka, tömött közepesen tartós habot produkál. Intenzív illatok jellemzik, leginkább csokis, karamellás – tehát az édes vonalról (és ebben az édességben nagy szerepet játszik az alkohol). Ugyanakkor jól egyensúlyoz, hiszen kóstoláskor felbukkan a keserű is, sőt a legelején egy pillanatra még fanyar jegyeket is felfedezhetünk benne.
A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Pécsi Prémium Barna állhatott fel. Ez tűnt a legvilágosabbnak a mezőnyből. Illatában a tejkaramella a banán és enyhe lekváros jegyeket véltünk felfedezni. Érzésre nem sokkal van a „félbarna” sörök után, és első sorban nem valami technikás édesség jellemzi, mentségére szól, hogy a végén megjelenik némi keserűség.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A második helyre a Budvar Tmavý Ležák jött be, amelyet itthon a Carlsberg Hungary forgalmaz. A sör České Budějovicéből érkezik, és sokáig vezetett a versenyben. Sötétbarna, a habja viszont meglepően világos capuccino. Karamellás, csokis illatai egy idő után aszalt gyümölcsökre emlékezetető, sütis, malátás illatoknak is hagyják, hogy érvényesüljenek. Az illat alapján kifejezetten édes ízeket vár az ember, ezzel szemben egészen kesernyés a korty vége. Frissítő, selymes kortyérzet. Épp olyan, amilyet vársz: nem váltja meg a világot, de korrekt darab.
Dobpergés… A győztes pedig – nagy meglepetésünkre – a Soproni Démon lett, amit őszintén szólva elkönyveltünk a futottak még kategóriában. Miket nem hoz egy vakteszt…
A sör éjfekete, a habja pedig nem valami acélos. Krémes illat, süteményekre emlékeztet. Picit tompa, de melegítve jön a kávé és, és kiderül, hogy ez nem a korábbiakban kóstolt édes vonal, hanem karakteresebben engedi a keserűt (vagy visszafogja az édeset?). A Soproni Démon jó szereplése nálunk egyértelműen annak tudható be, hogy inkább a kávé, nem pedig a karamell felé húz az íze is az illata. Ha úgy tetszik, mer szárazabb lenni, mint a mezőny nagy része. Nem tudni, hány helyen érhető el csapolva, de úgy különösen rendben lehet.
Köszönjük a helyszínt a mindig nagyszerű Murok Cafénak!