Cikk megosztása
Elkészült az első Magyarország Tortája kraftsör, amely egy barley wine, mandulával, fügével és tokaji aszúesszenciával, a Spicces Füge Respektus torta alapján. Kóstoltuk.
A Magyar Cukrász Ipartestület és a FIRST Craft Beer együttműködésében, a 2023-as díjazott torta alapján készült sört december közepén mutatták be Budapesten.
A torta megalkotója Lakatos Pál szigetszentmiklósi cukrászmester volt. A sütemény mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse krémből és diós-karamellás ropogósból épül fel, ez utóbbi kakaóbab töretet is tartalmaz. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé teszik igazán különlegessé az ízvilágát, melyet az akácmézes fehércsokis ganache és a diós sablé korong koronáz meg.
Mindez sörként Ábrahám Máté elképzelésében barley wine alapon valósult meg, mandulával, fügepürével és tokaji aszúesszenciával. Ezen alapanyagok ráadásul az Ipartestület által megadott sztenderdeknek maximálisan megfelelő helyekről lettek beszerezve, lényegében megegyeznek a tortához felhasználtakkal.
A sört leginkább a sütivel együtt érdemes kóstolgatni, annak ellenére, hogy ízvilága sokkal intenzívebb a tortáénál, viszont csodaszépen jelennek meg benne a mandulás-fügés ízek. Az aszú kissé háttérbe szorul, de minden bizonnyal jelentős szerepe van abban, hogy milyen az összhatás.
Egyetlen főzet készült belőle, és az a terv, hogy nem is lesz több. Talán majd a 2024-es Ország Tortája alkalmából…