Cikk megosztása
Nem mindennapi élményre számíthat az az összesen tíz szerencsés, aki most bejuthat a Kőbánya alatti pincelabirintusba, és ott kóstolhatja meg a Dreher és a Mad Scientist közös márkája, a Kőbánya X söreit!
A Dreher Sörgyárak és a Mad Scientist közös márkájának, a Kőbánya X-nek az elnevezése meglehetősen szimbolikus. Utal a X. kerületre, utal Kőbánya sörös hagyományaira és utal arra is, hogy két út találkozik a márkában: a kisüzemi és a nagyüzemi sörfőzésé.
Kőbánya neve a magyar néplélekben amúgy is összefonódott a sörrel, hiszen több mint egy évszázaddal ezelőtt, organikusan fejlődött a főváros söripari központjává, az elmúlt tíz évben pedig az ország legfontosabb kisüzemi sörfőzdéinek egy része is a tizedik kerületben telepedett meg.
Épp egyikükkel kollaborál most a Dreher.
Azt viszont már kevesebben tudják, hogy azelőtt Európa-hírű borvidéknek számított „Kőérfölde”, vagyis Kőbánya. A kőbányai szőlőtermelésnek és borkészítésnek aztán a XIX. század végén a filoxéravész vetett véget, letarolva a környék szőlőit, de akkoriban már ott bontogatta a szárnyát a sörfőzés, amely a XIX. század közepe óta már igencsak felfutóban volt Budán és Pesten.
Pest és Buda olyan gyorsan fejlődött és növekedett akkoriban, hogy már a XIX. század elején sörhiány volt, szóval mondhatni majdnem biztosra ment az, aki sörfőzdében látta a jövőt.
A legjobb hely a sörkészítésre
Kőbánya pedig azért volt tökéletesen alkalmas a sörök készítésére, mert egyrészt szuper a vízminőség, másrészt pedig azokban a pincejáratokban, ahonnan korábban olyan épületekhez hordták a követ, mint Magyar Tudományos Akadémia, az Egyetemi Könyvtár vagy a Lánchíd pillérei, kiegyenlített a hőmérséklet, egyenletes a páratartalom, szóval remekül érlelhető bennük az ital.
A mai Jászberényi út könyékén lévő pincék fölé már a XIX. század közepén építettek sörgyártó üzemeket, a Kőbányai Serház Társaság 1855-ben alakult meg. Ezt vette meg Dreher Antal, 1862-ben, aki komoly terjeszkedésbe kezdett, nem csak Budapesten. Fia, ifjabb Dreher Antal 1870-ben vette át a cég vezetését, akkor már Kőbánya mellett Michelob-ban, Schwechat-on és Triesztben is működött Dreher Sörgyár.
A Dreher 1933-ban egyesült a legnagyobb konkurenciájával, Haggenmacher Henrik sörgyárával, ezt követően Dreher-Haggenmacher Első Magyar Serfőzde Rt. néven működtek. Addigra valódi cégbirodalommá nőttek: Kőbányai központtal működött az 1938-ban nyolcadik legnagyobb alaptőkéjű ipari vállalkozásként számon tartott Dreher, sörgyárastul, fonodástul, csoki és szénsavgyárastul, szeszüzemestül, de voltak szállodáik is. Generációk, és teljes családok dolgoztak a különféle Dreher üzemekben.
A cégcsoportot könnyen lehet, hogy ma a nyugaton működő valamely söripari óriással emlegetnénk együtt, hogyha másképp alakul a történelem. Az első világháborút még átvészelte a társaság, ám a második után államosítás egy egészen új fejezetet nyitott a kőbányai sörfőzés történetében. A környék persze akkor is a sörről szólt, sőt, afféle szocialista söripari központot hoztak létre, összevonva a sörfőzdéket egy vállalatba, a Kőbányai Sör- és Malátagyárba, amely a hazai sörtermelés csaknem 90 százalékát adta. A rendszerváltás után a gyár csak 1997-ben vette fel újra a Dreher nevet, az utóbbi években pedig a folyamatos termékfejlesztések mellett mindent megtesz azért, hogy ápolja Kőbánya sörös hagyományait.
Kőbányáról indul a kraft
Hogyha az Éles sarok felől közelítünk a Dreher Sörgyárakhoz, de nem fordulunk be a parkolóba, hanem tovább haladunk a Maglódi úton, csakhamar egy romatikusan lepukkant, egykor szebb napokat látott gyárépület-együtteshez érkezünk. Ez az egykori Fővárosi Serfőző Rt., majd a Globus Konzervgyár, amelynek hátsó udvarában működik a 2010-es évek óta a magyar kraft sör mozgalom négy legmeghatározóbb kisüzemi főzdéje.
A parkban működő kisüzemek nagyszerű szimbólumai a megújuló hazai, és méginkább kőbányai sörkészítésnek, hiszen egy korábban is sörfőzdének használt épületegyüttesben vertek tanyát, hogy megmutassák, nemzetközi mércével is top kategóriás craft sörök is készülnek immár Kőbányán.
Közülük is a legtöbb újdonsággal, a leginkább bevállalós főzetekkel rendre a Mad Scientist rukkol elő, idén nyáron pedig mindenkit meglepett az, hogy összefognak a Dreher Sörgyárakkal, hogy közös söröket készítsenek. A Kőbánya X márkanév alatt eddig két sör jött létre, egy világos láger, amelynek neve Underground Lager és a Drehernél készül, illetve egy speciality kávéval főzött stout, a Catacombs Coffee Stout, amit a Mad Scientist üzemében főztek.
Tudj meg mindent a kőbányai sörfőzésről, kóstold meg a Kőbánya X söröket a városrész ódon pincelabirintusában!
A Kőbánya X sörök megjelenésének alkalmából különleges játékot indítunk! Öt szerencsés nyertes járhatja be velünk és a Budapesti Séták csapatával az egyébként több mint 30 kilométer hosszúságú Kőbányai pincerendszer egy részét, megtudva szinte mindent a környékről és a kőbányai sörfőzésről, és természetesen megkóstolva közben a két Kőbánya X sört!
Ha szeretnél velünk tartani, most csupán egy kérdésre kell helyesen válaszolnod!
Hogyha szeretnél részt venni a sorsoláson, itt add meg az e-mail címed!
A játék szabályzata ezen a linken érhető el! A nyerteseket augusztus 31-én, e-mailben értesítjük.
(x)