Cikk megosztása
A sörbor vagy borsör elsőre igen furcsán hangzik, hiszen minden tizenéves tudja, hogy a „borra sör meggyötör”. De mi van akkor, hogyha egyszerre van jelen mindkettő, vagyis boros sör, azaz sörös bor, méginkább valamiféle hibrid születik?
Az USA keleti partján található Dogfish Head Brewery nem sokkal több mint egy hete hozta ki a maga borral készülő sörét, Mixed Media néven. Ez a környéken nem is újdonság, hiszen már 2013-ban előrukkoltak egy olyan IPA-val, amely syrah musttal készült.
A Mixed Media erjesztésénél viognier mustot használtak, az erjedés feléért a sör, másik feléért a bor alkotóelemei a felelősek, az erjesztéshez pedig belga élesztőt használtak. A Beer Street Journal beszámolója szerint az ital igen összetett ízvilágú. Nem meglepően fűszeres-fehérboros testtel rendelkezik, tök száraz érzetű és szőlő érződik az illatában.
A szőlős sör műfaja itthon sem ismeretlen egyébként a kisüzemi sörök fogyasztóinak. A Szent András Sörfőzde jelentetett már meg olyan APA-t, amelyhez sárgamuskotály, hárslevelű és furmint szőlőket használtak, jövő héten pedig a Rothbeer és a Haraszthy Pincészet mutat be egy közös italt, amelynek egyelőre Sauvignon Projekt a neve, és ebből már sejthető, hogy egy sauvignon blanc musttal készülő sörről lesz szó.