Cikk megosztása
Az egyik leghíresebb belga dinasztiának az ország több költő, politikus, vállalkozó mellett a méltán híressé vált flamand vörös, hordóban érlelt, savanyú söröket is köszönheti. Ismerkedjünk meg a Rodenbach család történetével és söreikkel, melyek eddig nem kevesebb, mint 77 díjat zsebeltek be!
1821-et írunk, amikor a belga nyugat-flandriai tartományban, Roeselare-ben a négy Rodenbach testvér, Pedro, Alexander, Ferdinand és Constantijn úgy dönt, hogy egy sörfőzdébe fektetik vagyonukat. A testvérek 15 évre szóló partneri szerződés kötnek. Mikor ez az időszak lejárt, Pedro és felesége, Regina Wauters megvásárolta a főzdét a többiektől, s Regina átvette az üzlet vezetését, míg férje a katonaságnál szolgált.
1864-ben fiuk, Edward vette át az üzemet és hatalmas fejlesztéseket eszközölt. A következő generáció Eugene képviseletében 1878-ban került a sörfőzde élére, ám mielőtt a váltás megtörtént volna, a fiú Angliába utazott, ahol elsajátította a sör tölgyfahordós érlelési technikáját, illetve a régi és fiatal sörök házasításának tudományát. Ez a fajta sörkészítési technológia tette világhírűvé a Rodenbach söröket. Eugene Rodenbach nemcsak a sör „borosodását” tanulmányozta, hanem optimalizálta a tölgyfahordókban vagy az érlelőtartályokban történő érlelési folyamatot is. A világhírű Rodenbach hordótermekben 294 tölgyfahordó található (néhányuk több mint 150 éves), melyek a flamand közösség ipari örökségének oltalma alatt állnak.
Mivel Eugene-nek nem született fia, a Rodenbachok kft. formájában birtokolták a sörfőzde részvényeinek jelentős százalékát, egészen 1998-ig, amikor a sörfőzdét eladták a Palm Sörgyárnak. Az új tulajdonos az épületegyüttest és a hordótermeket helyreállította. Mivel a Palmnak fontos Belgium sörörökségének védelme, 2000. június 23-án felavatták a Rodenbach családnak és sörüknek emléket állító múzeumot és látogatóközpontot.
A Rodenbach dinasztia számos katonával, költővel, íróval, sörfőzővel és vállalkozóval, valamint forradalmárokkal és politikusokkal büszkélkedhet. Pedro Rodenbach részt vett Napóleon orosz hadjáratában, és meghatározó szerepet játszott az 1830-as belga forradalomban, amely függetlenné tette Belgiumot. Mikor az ország megalakult, három Rodenbach tagja volt az alkotmányos kongresszusnak. Constantijn Rodenbach volt a „Brabançonne”, a belga nemzeti himnusz szerzője.
1980 és 2000 között a közeli Esenben található De Dolle Brouwers néhány söréhez a Rodenbach szolgáltatta az élesztő- és baktériumtenyészetet, amely jellegzetes ízprofilját és savanyúságát adja a vörös, hordóban érlelt söröknek. A régi feljegyzések tanúsága szerint még a „világ legjobb sörét” gyártó Westvleteren Sörgyárhoz és a Brouwerij Felixhez is szállított néha élesztőt a Rodenbach.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A Rodenbach söröknek többféle típusa ismert: A Rodenbach Original idős és fiatal ale-ből kevert (25% / 75%); Rodenbach Grand Cru, egy boros sör, amelyben a fiatal sör a kevesebb (67% / 33%); a Rodenbach Vintage egyetlen hordóból származik és keverés nélkül érlelik benne a sört (korábban Grand Cru néven értékesítették); Vin de Céréale egy érlelt sör, amelynek ABV-értéke 10%; a Caractère Rouge-t az első érlelést követően cseresznyével, málnával és áfonyával tovább érlelik és gazdagítják. A sörfőzde működésének 150. évére elkészítették a Rodenbach Alexander-t, az Original cseresznyés ízű változatát, mely nevét a sörfőzde alapítójáról kapta.
Azok számára, akik szeretik a különleges és igazán egyedi ízvilágot, vagy akik a sörök mellett a borok világában is otthonosan mozognak, mindenképpen ajánlott néha napján egy-egy Rodenbach-ot is elkortyolniuk.
A cikk a Premium Beer és a Beerporn.hu együttműködésének keretében jött létre.