Királyleányka musttal készült magyar sör hozott érmet Londonból

Írta: BeerPorn.hu

2022-11-21 | 09:53 Hírek

Az Etyeki Sörmanufaktúra olyan sörrel nyert ezüstérmet a londoni International Beer Challenge-en, amit máshol nem lehetne elkészíteni, csak azon a borvidéken, ahol a sörfőzde működik.

A világszínvonalú magyar IPA-k és stoutok jelentős része olyan alkotás, amely – azon túl, hogy a technológiájuk és a receptjeik is kiválóak – elkészthető lenne a világ bármely részén, ha az alapanyagok elérhetők. Ez a legtöbb craft sörre igaz, ezért szeretjük nagyon, amikor egy főzde helyi jellegzetességeket igyekszik a sörbe integrálni. Szerencsére tök jó példák vannak erre, kezdve mondjuk a Mad Scientist magyar desszertek ihlette söreivel, vagy érdemes mondjuk a Monyo Hungarian Terroir sorozatára gondolni.

Az Etyeki Sörmanufaktúra, borvidéki sörfőzdeként ha úgy vesszük, könnyű, helyzetben van, hiszen a több évszázados Buda környéki borkultúra öröksége Etyeken összpontosul, kézenfekvő tehát, hogy a helyi borászokkal együttműködve érdemes különféle grape ale-ekkel próbálkozni.

Erre a célra, még 2019-ben hozták létre az Edeck sorozatot, amelynek most ezüstérmet nyert darabja, a Princessin Edeck – Királyleányka Sparkling Ale a Nádas Borműhellyel közösen készült. A mustot a borász ajánlotta a sörhöz, amelynek típusát pedig a sörfőzde választotta.

A királyleányka egyébként az egyik legkönnyebben szerethető fajta, hiszen igen illatos, nagyon üdítő bort ad, mégsem olyan intenzív az illata mint mondjuk az Irsai Olivéré. Ez a szőlőfajta feltehetően Erdélyből származik és a tudomány azt mondja, hogy a kövérszőlő és a leányka természetes kereszteződéséből jött létre. Az 1970-es évektől telepítik Magyarországon, Etyeken kívül van belőle a Dél-Balatonon, Móron és Pannonhalmán is.

A Királyleányka Sparkling Ale kapcsán Radányi Orsolya főzdevezető, az Etyeki Sörmanufaktúra tulajdonosa elmondta, hogy amikor musttal dolgoznak, több türelmet és maximális odafigyelést igényel az erjesztésvezetés. Fontos a jó élesztőtípus kiválasztása, hiszen többféle cukrot kell együtt erjeszteni. Hosszabb, vontatottabb az erjedés, mint egyszerű sörök esetében.

Az idén 26. alkalommal megrendezett International Beer Challenge zsűrije söripari szakemberekből, sommelier-ekből, séfekből, kis- és nagykereskedelmi üzletláncok beszerzési vezetőiből áll, akik vakon kóstolják a tételeket. 2022-ben mintegy negyven országból, több mint 700 tételt neveztek a különböző kategóriákba.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés

A Princessin Edeck – Királyleányka Sparkling Ale ezüstérme mellé az Etyeki Sörmanufaktúra, a Just for fun – Rozsos dupla IPA-val bronzérmet is nyert! A díjakat nagyszabású gálaműsor keretében adták át november 19-én, Londonban.