Kávé- és uborkameghajtással startol az Inczellar

Írta: Knap Gábor

2021-12-22 | 15:48 Magazin

Nem csitul a hájp az első Extrémsör verseny körül, hiszen bemutatkozott a harmadik olyan gerillaformáció is, amelynek sörét nyáron a legjobb tízbe választottuk. Az Inczellar két savanyú sörrel is kijött, ami pedig közös bennük, az az uborka.

Az Inczellar név mögött Incze Dániel és Benedek áll. Előbbit már ismerhetik páran a Zentus és a KEG Sörművház kollab sörei kapcsán, ugyanis meglehetősen nagy részt vállalt azok elkészítésében.

Dániel és Benedek 2016 nyarán kezdett el otthon sört főzni. Az elmúlt években folyamatosan tökéletesítették a technikai és elméleti tudásukat, így a fazekat, majd a profi automata házisörfőzőgépet organikusan követte a kisüzemi gerilla főzés – jelenleg Szentesen, a már említett Zentusnál.

A srácok több tucat sörstílust lefőztek az évek során, sőt, olyan izgalmas projektekbe is belekezdtek, mint a hordóérlelés és a vadélesztős, illetve kevert mikrobakultúrás sörök erjesztése. Rendszeresen indulnak hazai és nemzetközi házisörversenyeken is, több érmet is nyertek már.

„Jelszavaink valának: uborka és kávé”

A Cucumber Fever sört már ez elején egyszerű, frissítő és könnyen iható kettlesour Berliner Weisse alapra ültették, és eredeti norvég kveik élesztővel erjesztették, amely gyümölcsös észtereivel szépen kiegészíti a savanyú alapsört. Ezt árnyalja a kígyóuborka, ami – mint egy limonádéban vagy gin-tonicban – a szomjoltó, ínycsiklandó íze mellett kicsit lekerekíti a savasságot.

A nyári Extrém sörverseny legjobb tíz söréről itt írtunk . Akkor is szerettük a tételt, aminek a receptjén azóta még csiszoltak is a srácok. Kiderült, hogy a Cucumber Beans fantázianevű, cold brew kávés verziót kifejezetten a versenyre találták ki. „Két nagy szerelmünk találkozása ez, az alap uborkás receptünk és a kávés savanyú sörök románcából született meg az elsőre bizarrnak tűnő párosítás, ami meglepően izgalmas ízkavalkádot eredményez” – mondta Incze Benedek.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés

Az alkotók pedig annyira szeretik ezt a receptet, hogy egyértelmű volt, ezzel vágnak neki a gerilla sörfőző projekjüknek is. Erre csak ráérősített a 2020-as Házisörfőzők Nemzetközi Versenyén szerzett ezüstérem, azóta tudják, hogy egyszer belevágnak majd a gerillázásba.

Egyébként a gerilla főzet receptje gyakorlatilag mindenben megegyezett a házi főzetekével, kivétel, hogy kikerült belőle a lime héj, és a cold brew kávéba a kenyai mellett egy rendkívül izgalmas nicaraguai világos pörkölésű kávébab is került. Ezáltal még inkább kidomborodnak a kávé savas és trópusi gyümölcsös jegyei. A kávé egyébként az Arch&Beans Kávéművekből származik, így akit mélyrehatóbban érdekelnének a speciality kávék, a srácok azt ajánlják, hogy látogasson el az Astorián található üzletbe.

Ha mielőbb megkóstolnád az Inczellar söreit, csapon a sima uborkás változatot már most megtalálod a KEG Sörművházban és a Csapszékben, a kávés verzió pedig a fent említett Arch&Beans Kávéművekben lesz csapra verve egy rendhagyó rendezvényen január közepén, illetve náluk egy nagyobb – dobozos – készlet is van belőle, szóval ott tutira beszerezhető egy darabig, továbbá, ugyancsak dobozban elérhető a Onebeer, az Italom és a Beerselection boltjaiban.