Cikk megosztása
A Leghosszabb Éjszakán bemutatandó szaloncukros stout (!) után persze nehéz nagyot mondani, de azért erre is érdemes egy pillantást vetni: karácsonyi giccssör lvl. 99999: a fenyős cucc.
Lehugyozta a kutya a gondosan kiválasztott fenyőt? Vagy csak egyszerűen nincs illata? Műfával nyomod? A karácsonyi mézeskalács- és bejgli illat mellé egyszerűen hiányzik valami brutál fenyős dolog, mégsem akarsz a Hargitáig utazni? Figyi:
Fenyősört készíteni gyerekjáték!
A legjobb a fenyők friss hajtásaival próbálkozni, amelyek persze leginkább tavasszal érhetőek el, de ha a karácsonyi buzgalom nem hagy nyugodni, és mindenképp leborotválnád a barátaid, családtagjaid torkát egy fenyős sörrel, válaszd a legzsengébben látszó hajtásokat! Ja, és a tiszafa mérgező, szóval ne keverd össze a fenyővel!
Figyelem, a fenyősör nem igazi, komlóval és malátával készülő sör, inkább amolyan hamis sör.
Ezek kellenek hozzá:
- 3,8 liter víz (az kb. egy gallon)
- 130 gramm barnacukor
- 15 deka lucfenyő hajtás
- 1 citrom
- 1/2 csomag pezsgő élesztő
Így készítsd el:
Mielőtt bármi történne, nagyon fertőtleníts minden edényt, kanalat, üveget, stb., amit használni fogsz!
Aztán keverd össze a vizet, a barna cukrot és a fenyőhajtásokat egy nagy edényben, és mehet bele a citrom leve is. Az egészet forrald fel egy nagy fazékban, és hagyd, hogy forrjon kb. fél óráig.
Ha ezzel megvagy, várj, míg 21 C°-ra nem hűl, majd szűrd le, és fejtsd át egy nagy, zárható edénybe, amelyben végbe mehet az erjedés, és aminek a tetejére szerelhető egy kotyogó, ami kiengedi a fölösleges szén-dioxidot, de nem engedi be azokat a gázokat, amely káros hatással lenne a folyamatra.
Ha mindent jól csináltál, és nem került semmi fertőzés az edénybe, kb. két hét múlva palackozhatod a fenyősört, ugyancsak steril üvegekbe. Pár nap pihentetés után pedig már kóstolható is!
(Via)