Cikk megosztása
A sörök mellé az egyik legnépszerűbb étel, a hamburger. Ezekben a napokban épp a szendvics új verzióján hőbörög/csodálkozik/röhög a világ: a húspogácsa egyharmada lisztkukacokból van.
A rovarburger Genfben jelent meg, de már elérhető svájci Coop szupermarket – egyelőre – hét üzletében. A burgerek „húspogácsáinak”körülbelül egyharmadát teszik ki a lisztkukacok. Így jön ki, hogy egy 100 grammos pogácsában 10 gramm fehérje van.
A svájci Coop által forgalmazott pogikat egy élelmiszer startup, a zürich-i központú Essento gyártja. Az áruház közlése szerint egyébként sikeres a szokatlan alapanyag, így az év végéig jelentősebb volumenű kibocsátást terveznek – írja a Magyarmezogazdasag.hu
A boltokban augusztus utolsó hetében vált elérhetővé a rovaralapú élelmiszer, miután tavaly májusban megváltoztatták a svájci élelmiszerbiztonsági törvényeket, és így már forgalomba hozhatóak olyan élelmiszerek, melyeknek az alapja tücsök, és/vagy sáska, és/vagy lisztkukac.
A szóban forgó „húspogácsa” rizsből, vagdalt zöldségekből, fűszerekből és lisztkukacokból áll. Christophe Derrien, az International Platform of Insects for Food and Feed vezetője szerint a rovarokból készült élelmiszerek megtalálhatók a boltok polcaim Belgiumban, Nagy-Britanniában, Dániában és Hollandiában is, amely annak köszönhető, hogy van egy „törvényi hiányosság” az Európai Unió szabályozásában.
Egyelőre tehát egy kiskapu kihasználásával érhetőek el ezek a termékek, de készül egy új uniós szabályozás, amely januártól lép érvénybe, és tök legálisan megnyitja az utat a rovarburgerek előtt. Tehát jövőre itthon is felbukkanhatnak ezek a termékek.