Cikk megosztása
Aki sokat jár Csehországban, vagy csak kedveli a cseh söröket, nem ismeretlen számára a sokéves tradícióval és történelemmel bíró Starobrno, amely most három, váratlan újdonsággal rukkolt elő.
A sörgyár, az otthonául szolgáló Délmorva régióból nőtte ki magát, és már egész Csehországban kaphatóak a termékeik. A Starobrno sörfőzőmesterei főztek néhány új sört a fogyasztóknak. A legkedveltebb tizenegyes Starobrno Medium mellett a márka újabban „kézműves sörtípusokat” is kínál: „Célunk, hogy további sörtípusokat mutassunk be. Szeretnénk a fogyasztóknak merészebbet adni, hogy próbáljanak ki valami mást, és új ízélményt tudjunk kínálni, nagyon elfogadható áron,” – mondta Pavel Geschmay, a Starobrno márka menedzsere.
A cseh söröspolcokon a Starobrno márkanév alatt az India Pale Lager (IPL), az American Pale Ale (APA) és az ízesített meggyes RED sör jelenik meg. Az alsóerjesztésű IPL ležákban keveredik a jó ihatóság, teltség, az aromás komlók kifejezett keserűsége, melyek enyhe citrusos-fűszeres ízt adnak a sörhöz. A szűretlen, felsőerjesztésű APA sör magasabb keserűséggel és fűszeres-komlós ízzel rendelkezik, amit az amerikai komlók adnak hozzá. A meggyes RED-nek először is azok örülhetnek, akik az ízesített söröket kedvelik. A készítése során a hangsúly az édes, a keserű és savanyú íz kiegyensúlyozásán volt úgy, hogy közülük egyik se emelkedjen ki, így létrehozva egy kiegyensúlyozott, könnyen iható sört.
A Starobrno craft receptúrák kitalálója Jiří Brňovják, vezető sörfőzőmester, aki egyébként felelős az összes lefőzött sör minőségért a Heineken ČR összes sörfőzdéjében. „Ez az új receptúra arról szól, hogy a sörök tradicionális technológia segítségével készülnek, a legjobb alapanyagokból. A gyártás során külföldi alapanyagok is felhasználásra kerülnek, aromás komlók, melyek ízükben érdekesek és nem a megszokott, Csehországban árult ležákok részét képezik,” teszi hozzá Jiří Brňovják aki már 20 éve dolgozik a Starobrnonál.