fbpx

Íme az 5 legjobb grillezett csirke receptje

Írta: BeerPorn.hu

2020-06-16 | 13:16 Magazin

Fotó: Peakpx.com

Ide süss, hogyha unod már a szokásos grillpácokat, és kipróbálnál valami újat! Megmutatjuk az öt legizgalmasabb ízvilágú mártást, amivel előkészítheted a grillezéshez a csirkét!

Azt mindenki tudja, hogy legjobban a csirkecombfilé és a szárny grillezhető, hiszen ezek a csirke legszaftosabb, legjobb ízű részei. Az alább bemutatott pácok azonban a mellből is kihozzák a maximumot, pláne, hogyha betartasz pár egyszerű szabályt!

A páclevek általában tartalmaznak egy savas összetevőt, olajat és fűszereket. A citromlé, a bor vagy az ecet megpuhítja a húst, az olaj pedig segít az egyenletes sülést biztosítani. Mindezek mellett a pácolás legtöbbször a csípős, az édes, a savas és a sós alkotóelemek megfelelő kombinációjáról szól.

A csirkehúst legalább 30 percig szükséges pácolni, de persze az a legjobb, ha egy egész napig „ízesedik”. A nagyon savas marinád viszont egy idő után keményebbé teszi a húst, szóval nem érdemes túl hosszan pácolni sem. A gyorsabb eredmény érdekében érdemes alaposan előkészíteni a húst, és bedörzsölni a szósszal a teljes felületét.

Csirkemell sütése esetén fontos arra is figyelni, hogy a húst, miután megsütöttük, ne vágjuk fel, hanem hagyjuk pihenni kb. 10 percig. Így nem vész majd el a benne maradt szaft, ami azonnal kifolyna, hogyha közvetlenül a sütés után kezdenénk neki a darabolásnak.

Na, de nézzük végre a pácleveket!

Teriyaki

Édes, sós, miközben kissé pikáns a rizsecettől.

Egy közepes tálba mehet némi tamari szósz, barna cukor, méz, rizsbor ecet, szezám olaj, fokhagyma, őrölt gyömbér, szezámmag és fekete bors. Hogyha kellőképp összekeverted, mehet a csirke egy nagy zacskóbe, rá pedig a pác. Legalább egy óráig hagyd, hogy összeérjenek az ízek!

Mézes Sriracha

Egyszerre csípős és édes, a fűszerektől pedig igazán egzotikus!

Megint csak egy tálba mehet minden, a méz, az olívaolaj, a limelé, a sriracha, az őrölt gyömbér, a füstölt paprika, az őrölt szegfűszeg és a darált fokhagyma. Ugyancsak legalább egy óráig pácold vele a húst!

Édes-balzsamecetes

Igazi klasszikus: édes balzsamecettel, friss fűszernövényekkel, fokhagymával, dijoni mustárral és olívaolajjal.

Keverd hozzá össze a balzsamecetet, a dijoni mustárt, tegyél bele kakukkfüvet, rozmaringot, fokhagymát, sót és borsot. Az olívaolaj lassan mehet rá, folyamatos keverés közben. Egy óra kell a hússal, hogy összeérjenek az ízek!

Korianderes-citrusos

Ez az egyik legizgalmasabb fűszerezés, amely teljesen képes újraértelmezni a csirkét!

Keverj össze lime levet, olívaolajat, koriandert, őrölt köményt, sót és fokhagymát, valamint mehet bele egy pici szegfűszeg is! Legalább egy órát pácold vele a húst, az eredmény igazán különleges lesz!

Görög

Oregánóval, bazsalikommal, dijoni mustárral – ez csak jó lehet!

Így készül: mehet a tálba fokhagyma, oregánó, bazsalikom, dijoni mustár, vörösborecet, só és bors. Jól keverd össze, majd mehet hozzá az olívaolaj. A szokásos egy órás pácolási idő a minimum, de az azért mindegyikre érvényes, hogy a legjobb, ha egy egész éjszakán keresztül érnek a húsok a fűszerekkel.

(Via)