Cikk megosztása
Négy olyan sört mutatunk, amelyek tökéletesen reprezentálják, mennyire változatos és izgalmas a modern sör világa. Négy főzet: egy emlékezetes desszert stout, egy alkoholmentes gyümölcsös, egy szuperfriss NEIPA és egy klasszikus, csatos üveges cseh barna.
Épp ez az a sokszínűség az, amivel semmi más nem tud versenyezni. Más ízvilág, szín, radikálisan eltérő alkoholtartalom, más és más fogyasztási szitu: a sörnél nem találsz változatosabb italt! Nézzünk hát négy, különféle, a maga kategóriájában tökéletes példát!
Bernard Dark Lager
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Úgy kávés, hogy közben tuti malátás, selymes, mert pasztörizálatlan és benne van az a kellemes élesztősség, ami minden kortyot kerekké tesz. A cseh sörpiacon is ritka ez a vaskos, fekete, mégis könnyed sörtípus, van is rengeteg rajongója!
Igaz, hogy itthon a barna lágereknél sok népszerűbb fajtát tudunk mondani, de mindenkinek javasoljuk, hogy próbálkozzanak ezekkel is! Már csak azért is, mert ez a sör igazán biztos pont: bármikor szívesen hallgatjuk a csatos üveg nyitásának jellegzetes hangját! Amúgy a Bernard sötét lágere 1999 óta készül ebben a formában, ez idő alatt negyvenhat aranyérmet gyűjtött be a különféle nemzetközi versenyeken.
Itt az idő, hogy te is megismerd a világ egyik legjobb barna lágersörét!
FIRST Craft Beer & Amager Bryghus Esterházy
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Az Esterházy torta akkora klasszikus, hogy diós, csokis, tejszínes ízeit jól ismerik Dániában is, így lett ez az alapja a FIRST Craft Beer és a Koppenhága-külsőn működő Amager Bryghus kollabjának.
A téli pastry stout szezon végére illesztett sörhöz kellett egy csomó csokimaláta és pörkölt árpa, ehhez jött a kakaóbab meg a laktóz, de persze van benne vanília és dió is. A legjobb benne egyértelműen az, hogy ez utóbbi hozzávaló egyből, totál egyértelműen érződik. Mondhatjuk úgy is, hogy parédé, ahogyan diós ez a sör! A desszertstoutok világa nem könnyű műfaj, a sörfőzőnek és a fogyasztónak sem. De ez utóbbi itt biztosan jól jár!
Bernard Alkoholmentes Szilvás
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Üccsi? Nem. Sör? Határeset. Bejön? Igen!
Immár évtizedes magabiztossággal főzik Humpolecben ezt a receptet. Alkoholmentes félbarna sörről van szó, rengeteg szilvával.
Néhányan hajlamosak megmosolyogni az alkoholmentes söröket, pedig számtalan olyan szitu van, ahol mentességük igen jól jön. Ezek tényleg azok a termékek, amelyeket kizárólag az ízükért érdemes választani – és ez alaposan feladja a leckét a sörfőzőknek!
Csehországban király megoldást találtak arra, hogyan lehetne a szilva édeskés, ám fanyar ízét összeboronálni egy félbarna alkoholmentes sörével. Ez így köröket ver minden, az itthoni boltokat is ellepő alkoholmentes, gyümis próbálkozásra!
First Craft Beer Someone Special
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Jó New England IPA-t főzni nem mindenki tud. A FIRST viszont az utóbbi években eléggé nagy mestere lett a műfajnak. Ez az a sörtípus, amit mindig a lehető legfissebben érdemes elfogyasztani, így a főzdében folyamatosan készülhet belőle az újabb és újabb adag. Ha pedig mindig kell az újabb, és amúgy is az új komlókról szól az egész, miért főzné valaki mindig ugyanazt a NEIPA-t?
Most a nyolcvanas évek köszönnek vissza a dobozon, George Michael-lel, Knight Rider-rel, és persze MacGyver-rel. Az utóbbi egyébként, ha akarná, egy ilyen sörösdobozzal bármikor megfordítaná a Tisza folyását a Kiskörei Vízlépcsőnél…
Ami pedig a sört illeti, tök édeskés, amiről nem (csak) a karakán alkoholtartalom tehet, rettentő gyümölcsös, főképp ananászos, mangós és citrusos ízvilágú, és persze kellően ködös. A zamatokról a BRU-1, a Vic Secret, és az Eclipse spectrum komlók gondoskodnak. Megvolt már?