Cikk megosztása
Május harmadik hétvégéjén zajlott az online térben a Whiskynet rendezvénye, amelyen mi a Teeling Whiskey márkanagykövetével, James Kilgannonnal folytatott beszélgetést követtük figyelemmel, belekóstolva abba, milyen is egy igazi „karanténfesztivál”.
Május 16-án, szombaton derekas whiskyzésbe foghatott mindenki, aki erre vágyott, hiszen World Whisky Day-hez kapcsolódóan #maradjotthon whiskyfesztivált tartott a WhiskyNet, amelyen összesen négy online kóstoló várta a közönséget. A monitor elé ülve, és bekészítve a gondosan összeállított kóstolócsomagot, először azon mosolyogtunk, mennyire vicces lehet egy kívülállónak, hogy két, számunkra valójában ismeretlen ember (Csízik Tamás, a Whiskynettől és James Kilgannon a Teelingtől) az italról beszélget, mi pedig ezt nézzük. De aztán hamar beszippantott a vagány ír whiskeyk világa, és csak füleltünk. No meg kóstolgattunk…
James Kilgannon végzettségét tekintve geológus, de régóta hobbija a whisky, annyira, hogy már két éve a Teelingnél dolgozik. Az a dolga, hogy utazzon, és az italról beszéljen. Biztosan vannak páran, akik szívesen cserélnének vele… 🙂
A Teeling egy kis családi vállalkozásként kezdett működni Dublin ipari negyedében, még 1782-ben. 2012-ben aztán Jack és Stephen Teeling, a család legújabb generációja vette kézbe a márka irányítását, és 2015-ben megnyitották az új Teeling Whiskey lepárlóüzemet.
A rövid cégismertető után Kilgannon és Csízik Tamás rá is tért a kóstolásra. Előbbi javaslatára a következő sorrendben haladtunk: Small Batch, Plantation Rum Finish, Single Grain, Single Malt.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A Small Batch készítéséhez Dublinban mindössze 60 hordót használnak. Kukorica és malátawhiskyket érlelnek külön, bourbonhordókban majd a blendelés után rumoshordók jönnek. Az eredmény nagyon összetett, pláne annak ellenére, hogy először valamiféle „belövő tételre” számítottunk. Egyszerre gyümölcsös, fűszeres és bizonyára a bourbon miatt édeskés az élmény, benne számtalan vaníliás, karamellás érzéssel.
A Teeling számos kooperációban vesz részt – magyarázta Kilgannon, kiemelve a korábbi rumoshordós együttműködéseket, illetve kraft sörfőzdékkel közös projekteket. Ezúttal a Plantation Rum hordóiban utóérlelt tétellel ismerkedtünk meg jobban, amelyből mindössze 9 ezer palack készült. Ez voltaképpen egy olyan whiskey, amely a Small Batch bázison készül, egy évig érlelve Plantation rumos hordókban. Érdekes, ahogyan az előzőnél jóval agresszívebben érződik a fa a whiskyben, mégis nagyon gyümölcsös az eredmény, kókuszos, összetett aromákkal.
A kóstoló címe „Hagyománykövetés és megújulás” volt, amely leginkább a harmadik whiskeyben érhető tetten. A Single Grain teljesen egyedülálló stílus az ír whiskeyk esetében: itt tényleg a régi és az új találkozik. Ebben a whiskyben 95 százalék a kukorica és csak 5 az árpamaláta, háromszor desztillálták, és olyan kaliforniai hordókban érlelték, amelyekben azelőtt cabernet sauvignont iskoláztak. Nos, ezt a whiskeyt nem véletlenül tették átlátszó üvegbe: a színe egészen sötét, illata és íze roppant fűszeres és gyümölcsös, kissé édeskés, és nagyon hosszan érezhető. A sor talán legérdekesebb darabja volt!
Végül következett a kóstoló, Kilgannon szerint legmegosztóbb darabja, a Single Malt. Ez tisztán árpamalátából készül, ötféle boroshordóban (sherry, portói, madeira, pinot blanc és cabernet sauvignon) érlelve. Nos, a legmegosztóbb ebben az esetben is a leginkább összetett tételt jelentette, amelyben az ásványos karakterek mellett bőven jönnek a szőlős jegyek, a tea, a dohány és a vanília, miközben a sor legszikárabb itala.
Őszíntén szólva minden szombat délután talán kicsit erős lenne fél háromtól whisky kóstolgatni, de azért a WhiskyNet online fesztiválja igazán feldobta az egyik utolsó #maradjotthon hétvégét! Pláne, hogy a Teeling whiskeyk után olyanok jöttek, mint a Remarkable Regional Malts, a Glenfarclas és a tőzeges whiskyk kóstolója.
Reméljük végre elindulhatnak a személyes kóstolók is, de addig is, az élő Youtube adás bármikor visszanézhető itt, de csak akkor ajánljuk, ha beszerezted már hozzá az italokat! 🙂