Cikk megosztása
Rendhagyó sörkóstolón vettünk részt csütörtökön a Neked Csak Dezsőben, ahol a Mad Scientistből ismert Závodszky Gergő 2 évig érlelt flamand vörös sörét ízlelhette meg néhány meghívott.
A sör érdekessége, hogy Gergő még a Mad Scientist megalakulása előtt főzte le, és nem is flamand vörösnek indult, hanem ír vörösnek. Závodszky a negyedik házisörfőző versenyen nyert aranyérmet a RÖS-sel, ám a főzet megfertőződött, így borzalmas illat és ízjegyeket produkált, a sörfőző mégis hitt benne, hogy egyszer még kiváló sör lesz belőle.
Szilágyi Tamás (Mad Scientist) szerint a sör még egy évesen is borzalmas volt. Eredetileg 500 liter készült belőle, ám azt a pillanatot, amikorra igazi különlegességgé érett, csak 4 rekesz élte meg.
A flamand vörös ale egy olyan sörtípus, amelyet sörélesztővel erjesztenek ugyan, de utána tölgyfahordóban érlelnek, ahol a fában megtalálható baktériumok és az oxidáció hatására különleges illat- és ízkomponensek alakulnak ki benne.
A készítők elmondása szerint a legnagyobb meglepetést az okozta az elmúlt két év során, ahogy a nagyon bizarr aromajegyek fokozatosan egészen érthető dolgokká változtak át, és a kellemetlen illatok helyett gyümölcsösség jelent meg.
Az eredmény leginkább a pezsgőhöz hasonlítható. Kellemes, zöldalmás, egreses, zöldfűszeres jegyekkel, a korty végén leheletnyi kesernyés lecsengéssel, roppant krémes kivitelben, elegáns szénsavval.
Závodszky Gergő szerint ez a sör inspiráció lehet arra, hogy a 2017-ben elkezdődő hordós projektek keretein belül irányítottan valósítsák meg a hasonló sörök készítését. Arról már mi is írtunk, hogy a hordók készen állnak. A Benedek pincétől vásárolták őket, és a mátraiak korábban hárslevelűt érleltek bennük. Ez azért fontos, mert a sörfőzők szerint sok minden örökölhet a hordókban legutóbb iskolázott borok aromatikájából a sör is. Jelenleg azokat a sörtípusokat keresik, amelyeknek jól állna a hordó. Mondjuk egy russian imperial stout? Egy brettes ipa? Vagy valami, ami tök spontán erjedt, a Maglódi út civilizálatlan élesztőtörzsei hatására? Érdemes lesz várni…