Cikk megosztása
Javában benne járunk a télben, ami azt is jelenti, hogy ezekben a hetekben jön el igazán az ideje a sötét sörök kedvelőinek, hiszen nyáron közel sincsen annyiféle porter és stout, mint most. Egy fárasztó, hideg nap után pedig egyetlen dolog tud feltölteni igazán: a csokis stout.
🏴☠️ Nem véletlen, hogy nem csak a fekete söröknek, hanem a csokinak is ilyenkor van itt igazán az ideje. A csokiszezon valamikor novemberben pörög be igazán, és nagyjából húsvétig tart. Ez az időszak nagyszerű alkalom nem csak arra, hogy bizonyos söröket és csokikat együtt fogyasszunk, hanem arra is, hogy minél több csokis sört kóstoljunk meg!
A stoutról tudjuk, hogy Nagy-Britanniából eredeztethető, és minden bizonnyal a londoni kikötői melósoknak főzött porterből keletkezett úgy, hogy azt erősebbre főzték. A stout elnevezés is az ital és az azt fogyasztó melós erejére utal. A műfaj valamikor a XVIII. században lett divatos, a sörforradalom pedig világszerte a kedvencek közé emelte, egyebek mellett azzal is, hogy többek között csokisat is készítenek belőle.
A csokoládénak ennél kalandosabb története van. A Múlt-kor azt írja a Dél-Amerikából világhóditó útra induló csokiról, hogy már Kolumbusz is találkozott a kakaóval. 1502-ben, negyedik újvilágbeli útján, a mai Honduras partvidékén. De Közép-Amerika őslakosai persze ennél jóval régebben ismerték már a növényt, feltételezések szerint már Kr. e. 1400-ban is fogyasztották, méghozzá különféle formában: erjesztették, vagy porrá zúzták és forró vízben feloldva itták.
Közkedvelt dolog volt, így semmi különös nincs abban, hogy az őslakosok csokoládéval kínálgatták az európai látogatókat, akik persze általában nem találták különösebben finomnak. Ennek ellenére a XVII. század elejére Spanyolországban már nagy divat volt a csoki, számos, a fogyasztására szakosodó vendéglátóhely is nyílt, az ital, valamint a kakaóval készülő édességek pedig szépen lassan meghódították a világot.
Azt sajnos nem tudni, hogy ki készített először olyan stoutot, amelybe csokoládét is tett, az viszont biztos, hogy a valódi csoki, sörbe főzése előtt is létezett már a „chocolate stout” fogalma, hiszen így nevezték azokat a főzeteket, amelyekben a pörkölt maláta csokis ízét próbálták – még valódi csoki nélkül -, minél inkább hangsúlyozni a sörfőzők.
Hogyha magyar csokis stoutot kóstolnál, próbálkozz mondjuk a Vaskakas Kapucinerrel, a Fehér Nyúl és a Hara’Punk közös sörével, a Punk Rabbittal, vagy mondjuk a Monyo Nut to Buttal!