Cikk megosztása
Minél hidegebben iszunk valamilyen italt, annál kevésbé érezzük benne az egyes ízeket. Hogyha valaki igazán élvezni szeretné kedvenc söreit, érdemes odafigyelni arra, hogy a különböző sörfajtákat más-más hőmérsékleten kell fogyasztani – mondta Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.
- A szomjoltó lágersöröket 6-7⁰C-on érdemes fogyasztani, ahol a kellemes kesernyésség és a frissítő buborékok meghatározóak.
- 7-9⁰C-on jöhetnek a szintén frissítő, de már gazdagabb illatanyagokkal, ízekkel bíró sörök, mint például a búzasör vagy a pilseni típusú sörök.
- 8-10⁰C-on ismerkedhetünk meg legjobban az angol világos és félbarna könnyű sörök az Ale-ek, Bitter-ek erényeivel.
- Szintén ezen a hőmérsékleten élvezhetjük leginkább a sötét láger- és búzasörök, a Schwarzbier-ek, a könnyed IPA-k és a belga Blonde Ale-ek ízét.
- Feljebb lépve, 10-12⁰C-on érdemes fogyasztani a vörös ale, világos és barna baksöröket, a dupla IPA-kat.
- 12-15⁰C-on érvényesülnek a trappista csúcssörök, a Russian Imperial Stoutok vagy az erősebb ale-ek.
A Sörszövetség ajánlása szerint a söröket mindig tartsuk hűvös, fénytől védett helyen.
A tartalmasabb tételeket tanácsos 10-15 fokon tárolni, hiszen a borokhoz hasonlóan ezek tovább érhetnek, gazdagodhatnak.