Dánia nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d’Or fődíját, amelyet szerda este hirdettek ki a franciaországi Lyonban. A második helyezett Svédország, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 12. helyen végzett.
Hírek
Január végén rendezték meg Budapesten a Central European Craft Brewers Conference-t (Közép-európai Craft Sörfőzők Konferenciája – CEBC), amelyen két napig minden a regionális craft sör piacról szólt, ráadásul Budapest kellős közepén.
Ezt a lehetőséget a kiemelkedő gasztronómiai kínálata miatt kapta a magyar főváros, amely egyébként Koppenhága és San Francisco mellett mutatkozik be.
Néhány napja jött a hír, hogy a leginkább London Pride söréről ismert – de az itthoni piacon is számos sörrel jelenlévő – Fuller’s főzdét megvette a japán Asahi. Az ázsiaiaknak komoly terveik lehetnek az európai piacon.
Decemberben, az USA-ban jelent meg a Pura Still Spiked Water, amely egy víznek látszó, 4,5% alkohol tartalmú ital, amelyet azzal reklámoznak, hogy nincs alkoholíze, helyette mandarin-narancs-, szeder -és mangóaromával tolták teli. Mi van itt?
Egy kisüzemi sörfőzde, hogyha bejut a termékeivel a nagy áruházláncokba, a teljes bevételének akár a harmadát is megszerezheti azon a csatornán. A Sparban már a teljes sörkínálat 5 százaléka kisüzemi.
Harmadszor tartották meg az Ország Söre nevű, szakmai kóstolóval egybekötött közönségszavazást, amelyen két kategóriában hirdettek győztest. Az india pale ale sörök között egy szentesi, a „speciality” kategóriában pedig egy citromhéjjal készült savanyú sör győzött.
Komoly dráguláson megy át a sörárpa ára, és nem csak egyre többe kerül az alapanyag, hanem évről-évre kevesebb terem belőle. A globális felmelegedés kicsinálja a lambicot, a különleges komlókat, és az árpával is gond van.
Január 22-én végre kiderül, mely sörök nyerik el idén az Ország Söre címet. A szervezők két kategóriában díjazzák a söröket. A legjobb IPA-k és a legjobb „speciality” sörök mellé pedig egy különleges sörvacsorán, izgalmas ételek kerülnek.
Volt már olyan, hogy kinyitottál egy sört, és egy pillanatra megcsapott egy illat, amely mintha emlékeztetne a marihuánáéra? Nos, véletlenek nincsenek, és ezt használta ki egy San Francisco-i táplálkozási cég.