Cikk megosztása
A Beerselectionben a HopTop Brewery volt november hónap sörfőzdéje, így egy sörkóstolóval megspékelt kötetlen előadás keretében beszélt sörfőzésről, a főzde jelenéről és jövőjéről Pongrácz Dani és Romics Olivér.
Először is jött a kérdés, hogy miért ez a főzde neve? Megfordítva Top Hop, lefordítva csúcs komló, mely arra utal, hogy a legjobb komlókat használják. Közben megérkezik az kóstoló első tétele, a HopTop Lager söre, egy Saaz és Magnum komlókkal készült cseh típusú lager, melyet még egy kis hidegkomlózással bolondítottak meg. Üde, virágos illata, lágy, malátás íze kesernyés lecsengéssel nagyszerű indítója volt az eseménynek. Közben Dani az alapoktól kezdve beavatta a közönéget három fontos betűszó jelentésére melyek a söröket jellemzik: sörök alkoholtartalma térfogatszázalékban (ABV), keserűsége/alfasavtartalma (IBU) valamint színe, illetve sötétsége (SRM). Emellett a lager és ale közötti különbség is szóba került.
Az Unemployed Coffee volt a következő a sorban, melynek különlegessége abban rejlik, hogy egy pale ale az alapsör és ez van felturbózva hidegen áztatott kókuszos kávéval és laktózzal. Pale ale-től kissé szokatlan élmény elsőre, de ezt nyomban feledteti illata melyben a kávé erőteljesen dominál. Ízre édeskés, háttérben a kávéval, mely átcsap egy olyan keserűségbe, mely a komló hozadéka és nem afféle kotyogón lefőtt kávé csersavas utóíze.
A kávés élményekből felocsúdva ugrottunk egy még nagyobb érdekességre, a főzde céklás sörére, azaz a Beet Blood-ra. Iszonyat jó édeskés céklaíz, a végén sós lecsengéssel. De hogy kerül bele a só? Főzés közben a forralás végén. A céklát egyébként sűrítményként hozzák aszeptikus zsákban a sör nemkívánt mikroorganizmusok által történő fertőződésének elkerülésére, de a zöldségek sörbe történő adagolására is figyelni kell, hiszen azt „túl lehet tolni”.
Valamit viszont nem lehet túltolni: a Green Zone-t. Az amarillo és a citra egymás aromáit jól erősítik ebben a nagyszerű AIPA-ban, ami gyümölcsös-citrusos illatával egyből elvarázsol. Ez az élmény selymes kortyérzetben folytatódik, melyben az édeskés malátaíz is helyet kap.
Eközben a közönség is kérdez, például hogyan lettek elhivatottak a sörfőzés iránt a srácok, és hát a válasz rá egyszerű, ők is otthon, házi sörfőzőként kezdték. De szóba kerül az is hogy a kísérleti főzeteket 20l-es mennyiségben készítik, mielőtt valami újdonság kijönne.
Na és a nagy élelmiszeráruházak polcára mennyire nehéz bekerülni? „Eléggé” – hangzik a válasz, mivel egyeztetni kell, hogy mekkora mennyiséget lehet rendelni, és annak legyártásához is idő kell. A későbbiekben tervben van az üzem bővítése, valamint a HopTop márka megerősítése, melyhez fontos lépés lehet a címkék egységesebb megjelenése. Ez már csak azért is fontos, mert a sörpiac 98%-a a nagyüzemeké és 2%-on osztozkodik 150 kisüzem. A főzdeparkban egyébként a többi főzdével jó kapcsolatot ápolnak így, ha például valakinek egy alapanyagra hirtelen szüksége van, akkor egymást szívesen kisegítik.
A kérdésözönből kikeveredve a következő sörrel a stout stílus felé kanyarodtunk a Midnight Express-el, mely klasszikus kávés jegyeket hordoz hidegebben, és ahogy kissé emelkedik a hőmérséklete, egyre jobban előbukkan a háttérben a csoki íze is.
Végezetül a HopTop egyik nagyágyúja a Ceylon Buddy dupla IPA zárta a sörsort, melynek illatán a tea erősen érezteti magát. A tea a főzés végén kerül a sörlébe, amikor az már 80-90 oC-os. A sörbe belekortyolva is a tea ízével indul az ízek hullámvasútja, melyben a maláta édessége is megjelenik, végezetül átadva a helyet a sör keserű és egyben az esemény vidám lezárásának.
Decemberben is lesz „Hónap Sörfőzdéje” a Beerselectionben, kövesd az oldalt, ha nem szeretnél lemaradni róla!