Cikk megosztása
Március 10-én indul a Focus Oktatóközpont következő OKJ-s sörgyártó tanfolyama, amely nem csak a házi sörfőzők számára lehet a következő lépés a sörfőzési ismeretek mélyebb elsajátítása felé, hanem már főzdében dolgozó, a gyakorlatot nagyban is ismerő sörkészítőknek is hasznos tudást nyújthat.
Papíron a sörfőző flottul végrehajtja a maláta-, vagy sörgyártási folyamat összes technológiai műveletét, figyelembe véve a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelményeket, valamint a jövedéki törvény előírásait is kívülről fújja – aztán a többi már megy magától. Vagy mégsem? Lippai Dénest, a Focus Oktatóközpont sörfőző oktatóját kértük meg, hogy meséljen a sörgyártás folyamatairól, valamint arról, hogyan tanítják ezeket.
Kiknek szól ez?
Alapvetően ezzel a képzéssel is az a célunk, hogy a sörfőzésben is felváltsa a mennyiségi szemléletet a minőségorientáltság, szóval van egyfajta misszió is a dologban – kezdi magyarázni a képzés hátterét Lippai Dénes. A tanfolyam során igyekszünk minden fontos sörtípust sorra venni, legyen szó szűrt, szűretlen sörökről, angol, amerikai, belga és német típusokról, készülhet IPA, vagy adott esetben stout is – mondja.
A tanfolyamot egyrészről az otthoni sörfőzők keresik leginkább, olyanok, akik a háttértudás miatt szeretnék elvégezni. Ők tudják nagyjából, melyek azok a kémiai folyamatok, amelyek a sör készítése során végbe mennek, de azt nem, hogy pontosan mi miért történik. A felületes tudás elmélyítése az egyik fontos cél, valamint a sörfőzés folyamatának átültetése nagyobb, profi gépekre – hiszen otthon egészen más körülmények között készül a sör, mint egy profi üzemben.
A másik, talán még gyakoribb motiváció az szokott lenni, amikor valaki szeretne a söriparban dolgozni, akár saját céget alapítani, de nem rendelkezik a megfelelő végzettséggel. Sokan jönnek hozzánk olyanok, akik évek óta sörfőzdében végeznek ilyen-olyan munkákat, de egy OKJ-s papír minimum kell ahhoz, hogy hivatalosan is sörfőző lehessen valaki – tudtuk meg Lippai Dénestől. Sokan ezt a képzést választják az egyetemi, élelmiszermérnöki helyett. Az ugyan részletesebb tudást ad, de ez gyorsan megszerezhető, és praktikus ismereteket lehet megszerezni általa.
Én mindig úgy próbálom tartani az elméleti részt is, hogy gyakorlatias vizekre evezek. A célokat úgy lehet összefoglalni, hogy az alaptudást visszük át problémamegoldó készséggé – magyarázta az oktató.
Minden, ami sör
A képzés hat hónapig tart, hétvégéken. Az alapanyagoktól, kezdik bemutatni a sör készítési folyamatát. A gabonáról és a malátáról különösen sok szó esik, hiszen a Focus Oktatóközpontnál megszerzett végzettséggel akár malátagyárban is el lehet helyezkedni.
Szóval a képzés leginkább gyakorlatorientált, olyannyira, hogy miután a hallgatók megismerkedtek az árpával meg a gabonákkal, jön a malátázás folyamata, berendezései, majd rá is térnek a sör gyártási folyamataira. Egyenesen a sűrűjébe: főzőházi munkálatok, alapanyag tárolás, receptúratervezés, főzés, erjedés levezetése, sörfokolás, palackozás, hordóba fejtés, pasztőrözés. Ezzel párhuzamosan pedig elsajátítják az egyes sörtípusokat, megismerik a főbb fajtákat.
A fentiek teszik ki a tananyag legnagyobb hányadát, ráadásul a képzés jelentős része nem máshol, mint a Legenda Sörfőzdében zajlik. Vagyis nem úgy kell ezt elképzelni, hogy valaki egy táblánál magyaráz a komlóforralásról, közben pedig egy viharvert írásvetítőn szemléltető ábrákat mutogatnak, hanem ha komlóforralás van, akkor abszolút kézzelfogható, színes, de leginkább illatos élmény.
Persze akad itt is néhány szárazabb téma, de a jövedéki-, vagy vállalkozási ismereteket, a söripari mikrobiológiát, vagy az elsőre félelmetesen hangzó főzőházi számolásokat nem lehet kihagyni egy ilyen tanfolyamból.
Saját recept, nagyban?!
A legjobb persze az egészben az, hogy miközben a fentieket tanulja az ember, nem véletlenül tölti az idejének jelentős részét a Legenda Sörfőzdében, hiszen jónéhány sör készítésében tevékenyen is részt vállal.
A legutóbbi csoport még a receptet is maga tervezte – meséli Lippai Dénes – ők egy félbarna rozsos APA-t csináltak, ami remekül sikerült, a mostaniak pilsnert főznek, de olyan eset is van, hogy a Legenda valamely közkedvelt sörének készítésébe „segítenek be” a hallgatók.
Remek hangulat és sörök ide vagy oda, a végén persze itt is vizsgázni kell. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a résztvevők jelentős része igen motivált, szóval a vizsga is jól szokott menni – nyugtat meg minden leendő sörfőzőt az oktató.
Szóval, ha minden jól megy, a végén – ebben az esetben valamikor szeptemberben – megszerzett bizonyítványt pedig a Focus Oktatóközpont több nyelven is ki tudja adni, így az unió területén – ahogy erre már több példa is volt a múltban – simán lehet munkát vállalni vele.
Mi okod lenne hezitálni?
A tanfolyamról itt tudhatsz meg többet, ha pedig úgy döntenél, nekivágsz, ide kattints, és jelentkezz!
(x)