Cikk megosztása
A kutatók által termesztett Kebari nevű árpa „ultraalacsony” mennyiségben tartalmaz hordeint, amely a glutén egy fajtája. Az ebből készített sör tökéletes ízű és megfelel a német tisztasági törvénynek, a Reinheitsgebot-nak, amely előírja, hogy a sörkészítéshez kizárólag vizet, árpamalátát, komlót és élesztőt szabad használni.
Gluténmentes sör ma világszerte számos sörfőzde kínálatában szerepel, ám ezek nem tartalmaznak árpát, hanem köles, rizs és cirok felhasználásával készítik őket.
A CSIRO kutatójaként dolgozó Crispin Howitt szerint a Kebari tökéletesen beilleszthető egy gluténmentes étrendbe is. „Hagyományos termesztési eljárást alkalmazva tízezerszeresével csökkentettük a hagyományos árpa gluténtartalmát, ami több mint kielégíti az Egészségügyi Világszervezetnek a gluténmentes gabona megnevezés használatára vonatkozó irányelveit” – fogalmazott pénteken kiadott közleményében a szakember.
Howitt szerint az ügynökség jelenleg a „szuperárpa” olyan változatának előállításán dolgozik, amelyet a reggeli müzlikhez is hozzá lehet adni, továbbá levesekhez, tésztákhoz és kenyerekhez is fel lehet használni.
A német Radeberger sörgyár a Kebarit felhasználva készítette el Pioneer nevű sörét, amelyet pénteken kezdenek árusítani Németországban.
(MTI – Borítókép: Universitateadebere.ro)