Cikk megosztása
Ma nyílik egy kiállítás a Koreai Kulturális Központban, ahol a fermentált ételek történetét mutatják be, és a készítésükről is szó lesz. Vigyázat, nem minden sör, ami erjesztett!
A tárlat betekintést nyújt a tradicionális koreai erjesztett ételek készítésébe, kialakulásuk történetébe, és bemutatja az elkészítéshez szükséges művészi kerámiákat is. Mint az közismert, a koreai konyha híres a fermentált ételeiről. A több mint háromszáz variációban létező kimcsi például nemzeti ételnek számít, a koreai étkezések elengedhetetlen része.
A világ egyik legegészségesebb kajájának tartják, főképp kínai kelből, a retekből meg zöldhagymából, uborkából csinálják. Aztán a kovászolt cuccokból egy csomó féle ételt (levest, stb.) főznek.
Nagyon kemény, hogy a Wikipédián azt írják, a szöuli kimcshimúzeum 187 történelmi, valamint ma is létező változatot különít el.
Koreában az élelemforrásban szűkös téli és tavaszi hónapok a húsok, zöldségek tartósítására ösztönözték a félsziget lakóit, így magas szintre fejlődtek a régiónként kisebb-nagyobb mértékben különböző fermentálási eljárások.
A fermentált ételek titka a megfelelő tárolás, amelyhez a világon egyedülálló onggi agyagedényeket használják. Ezek készítésének lényege, hogy az edényekben égetés közben az alapanyaguk különböző nagyságú részecskéi egészen apró lyukakat alakítanak ki és ezeken a réseken keresztül áramlik a levegő. Ezért hívják lélegző edényeknek, amelyben az ételek sokáig nem romlanak meg.
Az oxigén ugyanakkor segíti az onggiban tárolt paszták, kimcsi, tengeri termékek erjedését is. Az erjesztés, más néven fermentálás folyamata alatt a mikroorganizmusok a bennük lévő enzimek révén szerves anyagot bontanak le. Az ilyen ételek íze és illata a természet reakcióját kihasználva természetesen alakul ki, valamint kiemelkedő a tápértékük is.
A kiállítás ingyenesen látogatható szeptember 4-től október 31-ig a Koreai Kulturális Központban, mi pedig türelmetlenük várjuk a kimcsis sour alet!
(MTI)