Cikk megosztása
A fogyasztók nagy része általában úgy gondol a sörre, hogy az minél frissebben fogyasztva mutatja meg a legjobb arcát, és minél idősebb egy-egy főzet, annál kevésbé érződik benne mindaz, amiért szeretjük. Pedig van egy rakás kivétel!
A borokhoz hasonlóan van egy csomó olyan sör, amely ahelyett, hogy elveszítené elsődleges, izgalmas jegyeit az idő folyamán, helyesen tárolva épp hogy kiegyensúlyozottabbá és összetettebbé válik, sőt, új ízjegyeket is képes felmutatni.
De ne arra gondoljunk, hogy ha elteszünk egy doboz alsópolcos lágert a kamrába, akkor néhány év múlva csodálatos itallá nemesedik! A legtöbb, érlelésre alkalmas sör ugyanis nem ment át pasztörizáláson, nanoszűrésen és ilyeneken, és éppen ezért tudnak benne tovább dolgozni azok a baktériumok, amelyek a sör ízére hosszú távon is hatással vannak. De a dolog nem ennyire egyszerű, számos kémiai és fizikai folyamat komoly szerepet játszik a sör öregedésében.
Ott van rögtön az oxidáció, amely akkor jelentkezik, ha a sör érintkezik a levegővel – és valamennyire egy szupermód lezárt palackban is érintkezik. Az oxidáció egészen sherryre emlékeztető jegyeket csalogathat elő – nem csoda, hiszen a sherrynél is ugyanez a folyamat felelős ezekért. Könnyedebb, frissebb sörökben kegyetlen károkat tud okozni az oxigén, de egy trappista, vagy egy komolyabb baksör már nemesedhet a levegővel való mérsékelt érintkezés által.
Az élesztők is sokáig élnek egy olyan sörben, amit bár palackoztak, nem távolították el belőle az erjedésért felelős organizmusok maradékát. Ekkor lehetséges, hogy a sör tovább erjed a palackban, esetleg szárazabbá válik az által, hogy az élesztők megkajálják a maradék cukrokat. A baktériumok is hozzá teszik a magukét az ízekhez. Ez járhat borzalmas végeredménnyel, de gondoljunk csak a lambicok nemes ízeire, amelyek soha nem jöhetnének létre különböző, speciális baktériumtörzsek munkája nélkül.
Ezeken kívül a sör tárolásának és szállításának hőmérséklete is fontos szerepet játszik a végeredményben. Hidegben lassabban öregszik a folyadék, ám szobahőmérsékleten felgyorsulhatnak a folyamatok. Nagyon fontos továbbá, hogy a sört mindig sötétben tároljuk, hiszen a fény viszonylag hamar tönkre tehet egy rakás ízjegyet – pláne a komlót szereti kicsinálni.
Ahhoz, hogy egy sör elegánsan öregedjen, több feltételnek kell teljesülnie. Rögtön ott az alkohol mennyiségének kérdése: abból legalább 8 százalék kell, hiszen az egyfajta tartósítószerként is működik. Nem árt az sem, ha van némi maradék cukor a folyadékban. A cukor jó kis karamell-felhangokat tud összehozni.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Magyarországon még igen ritka, hogy érlelt sörhöz lehet hozzájutni. A Szent András Sörfőzde viszont – limitált szériában – kihozta a Black Rose nevű duplabakjának a három évvel ezelőtti változatát, amelyet így össze lehet kóstolni a jelenlegi főzettel. A Black Rose egy 23 Balling-fokos sör, 9% alkohollal, amivel már bőven érdemes vintage-esdit játszani!