Cikk megosztása
Tart még a vita, hogy a dobozos sör jobb, vagy az üveges? Te mitől félsz jobban, a fényíztől, vagy a dobozíztől? Olyan égető kérdések ezek, hogy itt az ideje jól kibeszélni őket! A Mad Scientist témában forgatott videója pedig nagyszerű alkalom erre!
A Mad Scientistnél, a Főzdeparkban a közelmúltban üzemelték be a dobozoló berendezést, így egyre több sörük lát napvilágot dobozban. Az ő fogyasztóik bizonyára tudják, hogy a doboz ideálisabb tárolási formája a sörnek, mint az üveg, hiszen sör két legnagyobb ellensége az oxigén és a napfény. De minden bizonnyal akadnak olyan sörszeretők is, akik továbbra is az üvegesre esküsznek, mert elegánsabbnak tartják, vagy környezetvédőbbnek, vagy egészen egyszerűen csak megszokták. Sőt, egyesek a dobozíztől félnek, amiről igazán még nem sikerült bebizonyítani, hogy létezik. Ellenben a fényízzel, amely az üveges söröknél – hiszen azokban az ital inkább érintkezik a fénnyel, mint a dobozban – alakul ki. A fényíz a tankönyvi megfogalmazás szerint úgy jön létre, hogy a sörben lévő Riboflavin, azaz B2 vitamin, fény hatására lebomlik és reakcióba lép az alfa-savval. Ettől ilyen áporodott, kocsmaszagú lesz a sör. Más kérdés, hogy ezt a sörhibát rengeteg ipari sör tartalmazza, szóval simán lehet, hogy ha nincs ott valamelyik megszokott márkában (mert mondjuk egy friss, jól tárolt főzet jut el a felhasználóhoz), hiányolja a fogyasztó.
A sör oxidációtől és a fénytől való megvédése mellett vannak további érvek is a doboz mellett. Például a doboz akárhányszor, száz százalékban újrahasznosítható, míg az üvegről ez nem modható el. Ja, és könnyebb is, mint az üveg: üres palackból 2800 megy rá egy raklapra, a dobozból viszont majdnem 7000.
Ha érdekel a téma, nézd meg a videót!